Крюшон як безалкогольні напої набули поширення недавно. Подають їх на стіл в спеціальній вазі - крюшонніце або в скляному глеку ("крюшон" в перекладі з французької мови - "маленький глек"). Можна подати крюшон і в компотніце.
Напій розливають у присутності гостей ложкою, що не окислюється, у великі чашки або келихи, поклавши на дно фрукти або ягоди. Келих з соломинкою ставлять на блюдці, на нього кладуть чайну ложку для фруктів і ягід.
Температура напою при подачі на стіл повинна бути не вище 15 °С.
Крюшон ананасний
Свіжий або консервований ананас нарізувати кубиками (приблизно 2x2 см), покласти в крюшонніцу. Додати ананасний сік, лимонний морс (1/5 частина), закрити кришкою і поставити на 4 години на холод. Перед подачею влити охолоджений лимонний морс, що залишився, мінеральну воду і ретельно розмішати. У кожен келих покласти шматочки ананаса.
* На 6 порцій: ананас свіжий або консервований - 250 г, сік ананасний - 300 мл, морс лимонний - 500 мл, вода мінеральна (Боржомі, Нарзан або інша) - 500 мл.
Крюшон полуничний
Покласти в крюшонніцу перебрану, промиту і звільнену від плодоніжок свіжу полуницю, додати цукор, влити полуничний морс (1/5 частина) і наполягти 3 години. Потім влити охолоджений полуничний морс, що залишився, охолоджену фруктову воду (полуничну або яблучну), ретельно розмішати. У кожен келих покласти полуницю.
Малину перебрати, видалити плодоніжки і промити під струменем води. Підготовлену малину покласти в крюшонніцу або глек, засипати цукром і поставити на 1-2 години в холодильник. Потім додати харчовий лід, лимонний сік, мінеральну воду, обережно перемішати, щоб не розім'яти малину, і розлити в чашки.
У крюшонніцу покласти свіжі персики, очищені від шкірки, звільнені від кісточок і нарізані тонкими скибочками. Додати цукор, влити персиковий сік. Закрити кришкою і залишити на 2 години. Потім влити охолоджений черносмородіновий морс, холодну мінеральну воду, ретельно перемішати і подати. У кожен келих покласти нарізані скибочками персики.
Свіжі вишні перебрати, промити, покласти в крюшонніцу, засипати цукром і поставити на 3-4 години в холодне місце. Потім влити в крюшонніцу вишневий або черносмородіновий сік, охолоджену мінеральну воду, перемішати і відразу ж подати. У кожен келих покласти вишні.
* На 6 порцій: вишні свіжі - 500 г, цукор-пісок - 100 г, сік вишневий або черносмородіновий - 500 мл, вода мінеральна (Нарзан) - 750 мл.
Крюшон з яблук
Яблука розрізати на чотири частини кожне, видалити насінне гніздо, після чого кожну четвертинку яблука нарізувати упоперек тонкими скибочками. Покласти яблука в крюшонніцу, вижати туди сік з лимона. Цедру лимона залити дуже міцним чаєм, додати цукор, розмішати і залити яблука. Поставити в холодне місце на 5-6 годин. Перед подачею влити охолоджений лимонад або фруктову воду, всипати цукор.
Половину норми журавлини розім'яти з цукром, додати апельсин, очищений від шкірки і нарізаний тонкими скибочками, і перекласти в крюшонніцу. Потім додати журавлину, що залишилася, харчовий лід і залити содовою або мінеральною водою.
* На 6 порцій: журавлина - 200 г, цукор-пісок - 200 г, апельсин - 1 шт., вода содова або мінеральна - 1 л.
Крюшон фруктовий
Консервовані фрукти покласти в крюшонніцу, додати лимонний сік, очищені від шкірки нарізані тонкими скибочками апельсини. Залити мінеральною водою і напоєм "Фанти".
Полуницю і малину перебрати, промити, звільнити від плодоніжок. Абрикоси помити, розділити на половинки, видалити кісточки. Апельсини очистити від шкірки і насіння, нарізувати кружечками. Підготовлені ягоди і фрукти покласти в крюшонніцу, засипати цукром і поставити на ніч на холод. Потім залити холодним міцним чаєм і охолодженою мінеральною водою, перемішати, щоб розчинився цукор. Подавати з харчовим льодом.
* На 6 порцій: полуниця, малина, абрикоси - по 150 г, апельсини - 1,5 шт., цукор-пісок - 100 г, чай міцний - 500 мл, вода мінеральна (Нарзан) - 700 мл.
Крюшон "Кавун"
Кавун середнього розміру помити, зрізати кришку (приблизно 1/3 частина). З частини кавуна, що залишилася, вибрати м'якоть, звільнити її від насіння і нарізувати дрібними кубиками. У кавун покласти харчовий лід, влити вишневий сироп і апельсиновий сік, додати частину кубиків з м'якоті кавуна, накрити кришкою і поставити на 2 години в холодильник. Потім влити охолоджену мінеральну воду і подати до столу.
Стебла ревеню промити, очистити від шкірки і грубих прожилків, нарізувати упоперек тонкими скибочками, покласти в крюшонніцу або глек, пересипати цукром і поставити, в холодильник на 2 години. Потім додати харчовий лід, мелену корицю, очищений і нарізаний тонкими скибочками апельсин і мінеральну воду. Перемішати і подати на стіл.
У крюшонніцу покласти консервовані фрукти з компоту асорті, додати цукор і залишити на 15 хвилин. Потім влити охолоджені лимонний сироп, черносмородіновий морс, газовану або мінеральну воду. У кожен келих покласти консервовані фрукти.
* На 6 порцій: фрукти консервовані асорті - 300 г, цукор-пісок - 50 г, сироп лимонний - 50 р., морс черносмородіновий - 1 л, вода газована або мінеральна - 250 мл.
Крюшон "Буратіно"
У крюшонніцу покласти консервовані фрукти з компоту асорті, залити горобиновим сиропом і залишити на 1 годині Потім влити охолоджений грушевий, або айвовий, або яблучний сік і холодну мінеральну воду. Ретельно перемішати і подати.
* На 6 порцій: фрукти консервовані асорті - 400 г, сироп горобиновий - 100 г, сік грушевий, або айвовий, або яблучний - 750 мл, вода мінеральна (Боржомі, Нарзан) - 500 мл.
Крюшон молочний (I варіант)
У крюшонніцу покласти консервовані фрукти асорті (персики, абрикоси, вишні, апельсини, груші і ін.), всипати цукор, додати сік з лимона, натерту на терці лимонну цедру і залишити па 1 години Перед подачею влити в крюшонніцу сильно охолоджене пастеризоване молоко, злегка перемішати і подати.
Свіжі полуницю, малину, смородину перебрати, промити, видалити плодоніжки, засипати цукром і поставити в холодне місце. Через 2-3 години додати лимонний сік, натерту лимонну цедру і сильно охолоджене пастеризоване молоко. Злегка перемішати і подати.
Дописати коментар