Суп-пюре можна приготувати з овочів, круп і бобах, з м'ясних або рибних продуктів. Овочевий суп-пюре варять з одного або декількох видів овочів, наприклад, з цвітної капусти або моркви, або з картоплі, моркви і ріпи.
З круп на суп-пюре йдуть переважно рис і перлова крупа, з бобів - квасоля, горох.
М'ясні супи-пюре краще всього готувати з яловичини і курки.
Для рибних супів можна рекомендувати тріску, судака і ін.
Продукти, призначені для приготування супу-пюре, після їх варива протирають через сито.
При подачі на стіл рекомендується покласти в суп трохи не протертих продуктів. До всіх супів-пюре подають грінки з білого хліба, нарізаного маленькими кубиками і підсушеного в духовій шафі. Можна також подати пиріжки з різною начинкою.
Суп - пюре з картоплі
Очищену і вимиту цибулю нарізувати, злегка підсмажити на маслі, додати очищену, вимиту і нарізану скибочками картоплю, залити 5 стаканами води, покласти сіль і варити 25-30 хвилин. Зварена картопля разом з відваром протерти крізь сито, додати гаряче молоко і розмішати.
Перед подачею на стіл суп заправити маслом і яєчними жовтками, змішаними з гарячим кип'яченим молоком.
Окремо подати грінки або кукурудзяні пластівці.
На 1 кг картоплі - 4-5 ст. молока, 3 ст.л. вершкового масла, 3 стебла лука-порею. Для заправки - 2 яєчних жовтка і 3/4 ст. молока
Суп - пюре з буряка
Зварити м'ясний бульйон з корінням. Очистити і натерти на терці з дрібними отворами сирий буряк, скласти в каструлю, влити 1 ст.л. оцту і декілька ложок бульйону або гарячої води, покласти масло, закрити кришкою і поставити гасити буряк на слабкому вогні до тих пір, поки вона не стане м'якою. Після цього протерти її, залити гарячим бульйоном, заправити сіллю і цукром і поставити варити.
За 10 хвилин до закінчення варива злегка підсмажити на маслі муку, розбавити її гарячою водою або бульйоном, проварити протягом 10 хвилин, процідити і влити в киплячий суп, після чого прокип'ятити його ще раз.
Перед подачею на стіл заправити сметаною.
На 500 гр. м'яса - 1 кг буряка, 50 гр. масла, 1,5 ст.л. муки, 100 гр. сметани, сіль і цукор на смак
Суп - пюре з моркви з рисом
Цей суп можна приготувати на м'ясному бульйоні або на молоці.
Промиту, очищену від шкірки і нарізану шматочками моркву злегка обсмажити на вершковому маслі, скласти в каструлю, додати промитий рис, залити бульйоном. Варити на слабкому вогні до тих пір, поки рис і морква не стануть м'якими, після чого морква і рис разом з відваром протерти через сито, залити гарячим бульйоном або молоком, заправити сіллю і цукром, поставити на вогонь і прокип'ятити.
Приготувати яєчно-молочну суміш - жовток добре розтирають, підливаючи помалу молоко. Влити її в знятий з вогню гарячий суп, заправити його, весь час, помішуючи, вершковим маслом, розділеним на маленькі шматочки, і прогріти на вогні, не доводячи до кипіння, після чого відразу подавати на стіл.
Окремо можна подати грінки з підсушеного хліба, нарізаного дрібними кубиками.
На 500 гр. м'яса або 2,5 ст. молока - 600 гр. морква, 150 гр. рису, 50 гр. вершкового масла, 2 жовтки, 2-3 ст.л. молока, сіль і цукор на смак
Суп - пюре з кольорової або белокочанной капуста
Відокремити 1/4 дрібні качанчики цвітної капусти для гарніру і окремо зварити в підсоленій воді.
Решту капусти, а також очищеної і промитої картоплі, нарізаної скибочками, скласти в каструлю, залити холодною водою (4 стакани), додати 2 ч.л. солі і поставити варити на 20-25 хвилин. Все це протерти крізь сито і розвести гарячим молоком. Перед подачею на стіл суп заправити сливками або вершковим маслом, перемішати і покласти в нього відварені качанчики капусти. Окремо подати грінки.
Замість свіжої капусти можна узяти консервовану цвітну капусту. В цьому випадку суп вариться всього 10-15 хвилин.
Суп-пюре можна приготувати і з белокочанной капусти. Її треба очистити, вимити і поставити варити. Через 15-20 хвилин покласти картоплю, зварити її і далі готувати суп, як вказано вище.
На 600 гр. кольоровий або 750 гр. белокочанной капуста - 500 гр. картоплі, 2 ст. молока, 3 ст.л. масла
Суп - пюре зі свіжих помідорів
М'ясо залити водою і поставити варити бульйон.
Помідори порізати, покласти в каструлю, накрити кришкою і гасити до м'якості на слабкому вогні у власному соку.
Коріння і лук дрібно порубати, покласти в каструлю, додати топлене масло, закрити кришкою і гасити до золотистого кольору. Потім додати коріння і лук в тушковані помідори і гасити разом до тих пір, поки томат не стане темно-червоним, після чого додати масло і трохи муки. За півгодини до обіду протерти всю масу через друшляк, часто поливаючи бульйоном, з'єднати з бульйоном і, помішуючи, проварити суп до густини.
Перед подачею супу розмішати жовтки із сметаною і заправити ними суп, не даючи кипіти йому.
На 500 гр. м'яса - 500 гр. помідорів, 1 головка лука, 1 морква, невеликий шматочок корінця петрушки, 1 ст.л. муки, 200 гр. сметани, 2 жовтки
Суп - пюре з яблук і помідорів
Зварити м'ясний бульйон. Злегка обсмажити на маслі подрібнену моркву і лук. За 1-2 хвилини до закінчення обсмажування, розмішуючи, посипати мукою. Очистити від шкірки і серцевини не солодкі яблука і нарізувати їх скибочками. Відібрати стиглі помідори, розрізати кожен на 4 частини.
У приготований бульйон покласти обсмажену моркву і лук, прокип'ятити, додати яблука і помідори, посолити. Варити 30 хвилин, після чого всі овочі і яблука разом з відваром протерти крізь сито і довести до кипіння.
Подати на стіл з грінками або розсипчастим рисом.
На 500 гр. м'яса - по 200 гр. яблук і помідорів, 1 морква, 1 головка ріпчастої цибулі, по 0,5 ст.л. масла і муки, 100 гр. рису або 1/2 батона, сіль на смак
Суп - пюре з салату
Відібране і промите листя салату на 1-2 хвилини опустити в кип'яток, відкинути на сито, дати стекти воді і пропустити листя через м'ясорубку з частою сіткою. Окремо в каструлі злегка підсмажити муку з 2 ст.л. масла, розвести гарячим молоком, закип'ятити, змішати з салатом і варити 15-20 хвилин. Потім додати сіль, масло, влити ще 1 стакан гарячого молока або сливок і розмішати.
До супу подати грінки.
На 800 гр. зеленого салату - 3 ст.л. вершкового масла, 2 ст.л. муки, 5-6 ст. молока, 1 ст. сливок, сіль на смак
Суп - пюре із зеленого горошка
Консервований або заздалегідь зварений заморожений горошок протерти крізь сито і змішати з молочним соусом.
Приготування молочного соусу - муку злегка прожарити з маслом, розвести гарячим молоком, і всі разом проварити протягом 10-15 хвилин. Після цього соус процідити крізь сито, розвести бульйоном або гарячою водою і посолити. Перед подачею на стіл додати масло і покласти 2-3 ст.л. не протертого горошка. Окремо подати грінки.
На 1 банку (800 гр.) консервованого горошка - 3 ст.л. масла, 2 ст.л. муки, 4 ст. молока, сіль на смак
Суп - пюре з квасолі або гороху
Квасолю перебрати, промити і замочити в холодній воді на 3-4 години. Після цього набряклу квасолю покласти в каструлю, залити 4-5 стаканами води. Додати моркву, що розрізає навпіл, цілу цибулину з увіткненими в неї 2 шт. гвоздики і, закривши кришкою, варити на слабкому вогні до м'якості. Потім вийняти моркву і лук, квасоля разом з відваром протерти крізь сито, розвести гарячим молоком і посолити.
Перед подачею на стіл заправити суп маслом. Окремо подати грінки.
Також можна приготувати суп з гороху, але без гвоздики.
На 400 гр. квасолі або гороху - 1 морква, 1 головка лука, 4 ст.л. масла, 2 ст. молока, сіль на смак, 2 гвоздики Суп - пюре з рису
Рис промити в теплій воді, покладе в каструлю, залити 4 ст. води, додати небагато солі і варити 35-40 хвилин, після чого рис разом з відваром протерти крізь сито. Отримане рисове пюре розвести гарячим молоком, прогріти, додати сіль і масло. У готовий суп можна покласти варений рис - по 1 ст.л. на тарілку. Подати грінки.
На 1 ст. рису - 3-4 ст. молока, 3 ст.л. масла, сіль на смак
Суп - пюре з курки або кролика
Зварити курку, відокремити м'ясо від кісток, залишити частину філе для гарніру, а решту м'яса пропустити через м'ясорубку і, додавши 2/3 ст.л. холодного бульйону, протерти.
Муку підсмажити з 2 ст.л. масла, розвести 4 ст. гарячого бульйону і проварити протягом 20-30 хвилин. Отриманий соус процідити, покласти в нього приготоване з курки пюре, перемішати і, якщо суп виходить дуже густим, розбавити гарячим бульйоном і довести до кипіння, потім зняти з вогню, посолити, заправити вершковим маслом і яєчними жовтками, змішаними з молоком. Перед подачею на стіл покласти в суп дрібно нарізане філе. Окремо подати грінки.
Також можна приготувати суп-пюре з кролика.
На 1 курку або кролика - 4 ст.л. масла, 2 ст.л. муки. Для заправки - 2 яєчних жовтка, 1 ст. сливок або молока, сіль на смак
Суп - пюре з риби
Підготовлені і нарізані шматками рибу, овочі, картоплю і смакові приправи покласти в каструлю і залити холодною водою. Поставити варити на слабкому вогні до м'якості. Потім протерти крізь сито, видаливши риб'ячі кістки, горошини перцю і лавровий лист. Муку обсмажити на маслі, змішати з гарячим молоком і додати протерте пюре. Варити ще 15 хвилин.
Перед подачею на стіл покласти в суп яєчний жовток, розмішати, посипати нарізаним кропом. Можна додати також скибочки свіжого помідора.
На 1 кг риби (наприклад, ставриди ) - 1 морква, 1 петрушка, 1 головка лука, 300-400 гр. картоплі, 4-5 горошин перцю, 1-2 лаврових листа, 2 літри води. Для пюре - 50 гр. вершкового масла, 1 ст.л. муки, 0,5 літра молока, 1 яєчний жовток, зелень кропу або петрушки, сіль на смак
Суп - пюре з креветок
Заморожених креветок відтанути при кімнатній температурі або у воді, промити, опустити в підсолену киплячу воду (на 1 літр води - 1 ст.л. солі) і варити з моменту закипання 3-4 хвилини. Очистити від панцира і нарізувати на шматочки або розібрати на волокна. Потім злегка обсмажити креветок разом з нарізаним корінням і луком, припустити до готовності і пропустити через м'ясорубку. У цю масу додати бульйон, в якому припускали креветки, розмішати до кашкоподібного стану, протерти через сито, з'єднати з овочевим відваром і заправити злегка підсмаженою на маслі мукою. У готовий суп додати яєчно-молочну суміш - в сирі яєчні жовтки влити поступове гаряче молоко і проварити на слабкому вогні до загусання, не доводячи до кипіння.
Подати суп з грінками.
На 500 гр. креветок - 2 моркву, 1 велику головку лука, 3-4 ст.л. муки, 1,5-2 ст. молока, 1 яйце, сіль на смак
Дописати коментар