Би - білки; Ж - жири; У - вуглеводи; До - калорії.
Журавлинний кисіль
Дві неповні столові ложки (30-35 г) журавлини перебрати, обдати на ситі кип'ятком, розім'яти ложкою; розім'яті ягоди покласти в серпанок, вижати з них 1 чайну ложку соку. Цей свіжий сік закрити кришкою, зберігати в темному прохолодному місці і додати його в готовий кисіль, що трохи остигнув. Вичавки залити 1 стаканом гарячої води, поставити на плиту, довести до пара, процідити крізь марлю. Частину процідженого відвару (чверть стакана) остудити для розведення в нім картопляної муки, останній поставити знову на плиту і закип'ятити з трьома повними чайними ложками (30-35 г) цукрового піску. В цей час розвести 2 чайних ложки (12 г) просіяної картопляної муки залишеним остудженим відваром. Як тільки кисіль закипить, влити в нього, весь час заважаючи, розведення відваром картопляну муку; дати один раз скипіти і зараз же перелити у фарфоровий посуд, заважаючи, щоб не вийшло пінки. Якщо кисіль перекипить, то він зробиться водянистим. Коли кисіль трохи остигне, вмішати в млість сирий сік, який був віджатий з розім'ятих ягід. Порція киселю - 200 р.
При такій кулінарній обробці виходить повне використання харчового продукту і сенсі збереження вітамінів і мінеральних солей. Варити кисіль необхідно в емальованому посуді і лише на один раз. Картопляну муку завжди розводити відваром з ягід, але не водою.
Харчовий склад: Би - 0; Же - 0; У - 36,8; До - 150.
Так само готуються всі киселі зі свіжих ягід, тобто з малини, суниці, червоної смородини, вишні. Для приготування 1 порції киселю з ягід (200 г) береться 50 г ягід.
Кисіль з сухої чорниці
Узяти 1 столову ложку сухої чорниці (20 г), перебрати її від сміття, обмити в ситі холодною водою, залити кип'ятком (1 1/2 стакана), варити 20-30 хвилин, поки ягоди стануть м'якими. Потім все відкидається на сито, відвар проціджувається, але ягоди не протираються, а рази два-три проливаються процідженим відваром і потім викидаються. Частина відвару (чверть стакана) оставляєтся для розведення картопляної муки, а решта відвару ставиться на плиту з 1 столовою ложкою цукрового піску (20 г). Коли відвар з цукром скипить, відсунути його з гарячого місця плити і, заважаючи, обережно влити, в розведення відваром, що остигнув, картопляну муку. Поставити знову на гаряче місце, заважати, поки не закипить, і, як тільки кисіль закипить, відразу зняти і вилити у фарфоровий посуд.
Харчовий склад: Би - 0; Же - 0; У - 37,6; До - 152.
Кисіль з ревеню (порція на одну дитину)
Ревінь - продукт, який ще рідко зустрічається в нашому звичайному столі, а тим часом солодкі блюда з нього дуже корисні, мають дуже приємний освіжаючий смак і раннім влітку, коли старих фруктів вже немає, а нові ще не достигли, ревінь, поза сумнівом, вносить велику різноманітність до прісного данського столу. 100 г ревеню очистити (зняти верхні волокна), дрібно нарізувати, залити одним стаканом гарячої води, варити під кришкою, щоб ревінь став м'яким; процідити крізь сито, переливаючи відвар кілька разів (не протираючи ревеню), щоб кисіль був ніжніший. Частину відвару (чверть стакана) залишити для розведення в нім картопляної муки, а останній поставити на плиту з трьома чайними ложками (30-40 г) цукрового піску. Як тільки відвар закипить, влити в нього заважаючи, розведення в остудженому відварі картопляну муку (1 чайну ложку з верхом). Дати киселю скипіти 1-2 рази і подавати. Можна до нього подавати сливки або молоко.
Харчовий склад: Би - 0; Же - 0; У - 40.2; До - 157.
Для дітей постарше ревінь не протирається, і тоді картопляної муки береться лише 5 р. Печене яблуко
Стигле яблуко середньої величини вимити, вийняти серцевину. покласти його на невелику сковорідку, на дні якої налити чверть стакана води, а середину яблука насипати повну чайну ложку цукрового піску (щоб було заповнено весь отвір), поставити в духовку на півгодини. Для найменших дітей печене яблуко протирається крізь сито.
Харчовий склад: Би - 0.2; Же - Про; У - 9,8; До - 41.
Яблучне пюре
100 г стиглих яблук обмити, розрізати на чотири частини, не очищаючи і не вирізуючи серцевини, залити дуже невеликою кількістю гарячої води, закрити кришкою, поставити на гаряче місце плити, дати сильно скипіти і відставити на край, щоб яблука гасилися. Через 15-20 хвилин м'які яблука протирають (разом з водою, в якій вони варилися) крізь сито додають повну столову ложку (25-30 г) цукрового піску, дають раз скипіти і зараз же переливають на блюдечко.
Харчовий склад: Би - 0.3; Же - 0.1; У - 33.5; До -138.
Мус з яблук
Спекти два невеликі стиглі яблука, для чого наколоти їх вилкою в декількох місцях, щоб яблука в духовці не розірвалися, покласти на невелику сковорідку, на дно якої налити чверть стакана води. Коли яблука спечуться, протерти їх гарячими крізь сито, додати в гаряче пюре 1 повну столову ложку цукрового піску (25-30 г) і розтирати його дерев'яною ложкою до тих пір, поки маса стане пишною і білою. Добре додати чверть чайної ложки лимонного соку.
Харчовий склад: Би - 0.3; Же - 0.1; У - 33.5; До - 13.
Яблучний мус з бісквітною мукою
Два крупне печиво підсушити в духовці, розтерти їх качалкою або потовкти в ступці, просіяти крізь сито (виходить бісквітна мука).
Яблуко наколоти в декількох місцях вилкою; покласти на сковорідку, на дно якої налити трохи води, і поставити в духовку. Коли яблуко спечеться, протерти його крізь сито. Одну повну столову ложку цукру закип'ятити в 1 стакані води, процідити, влити сироп в бісквітну муку, накрити кришкою, щоб мука розбухнула, а потім туди ж вмішати яблучне пюре і все гарненько збити вилкою або віником, поки не вийде густа маса. Порція - 150 р.
Харчовий склад: Би - 18; Же - 0,6; У - 46,5; До - 214.
Дописати коментар