вівторок, жовтня 07, 2008 |
Овочеві пюре. дитяче. |


 Овочі треба варити недовго, щоб не зруйнувати вітамін С. Ввіду того, що дуже важливі для дитини мінеральні речовини містяться в шкірці овочів, рекомендується овочі ретельно перемивати і варити не очищаючи, краще всього на пару. Воду з-під овочів прагнути спожити для заправок. У овочеве пюре класти тільки те, що протерте, тверді частини, що залишаються на ситі, треба викидати. Пюре не повинне стояти, бо воно втрачає свій смак. Підігрівати його не можна, а тому треба подавати зараз же, як тільки воно готове.
Би - білки, Же - жири, У - вуглеводи, До - калорії
1. Картопляне пюре
Зварити на пару або спекти в духовці 250 г картоплі заздалегідь вимивши гарненько щіткою. Потім очистити його, протерти гарячим крізь сито, перекласти знову в каструльку, додати півстакана (100 г) гарячого молока, небагато солі, збити гарненько віником або столовою вилкою, щоб пюре вийшло пишне, біле, без грудок. Якщо пюре хочуть дати дуже маленьким дітям замість каші, то його слід розвести великою кількістю молока. У готове пюре, зняте з вогню, додати півчайної ложки вершкового масла (5-6 г). Приготоване пюре не повинне стояти, якщо чого-небудь його не можна відразу подавати, то залишити його на пару, під кришкою, залитим гарячим молоком, не розмішуючи; додати вершкового масла і збити перед самою подачею. Порція - 300 р.
Харчовий склад: Би - 7,2; Же - 8.5; У - 42; До - 280.
2. Морквяне пюре
200 г (2 штуки) моркви вимити щіткою, очистити, нашаткувати на терці-шинкуванні, покласти в каструльку, налити на дно її невелику кількість кип'ятку, додати неповну ложечку цукрового піску (5 г), гасити під кришкою у власному соку. Час від часу помішувати і підливати води, щоб не пригоріло. Дати гаситися хвилин 30-40, щоб морква зробилася м'якою. Потім гарячіше протерти її крізь сито, заправити двома столовими ложками рідкої манної каші, додати солі, поставити на плиту разом із заправкою, довести до пара, зняти з вогню, додати півчайної ложки вершкового масла.
3. Пюре з різних овочів (моркви, брукви, капусти, картоплі)
Овочі повинні бути модимі, свіжими, не пошкодженими. Овочі (200 г) вимити щіткою, вичистити (окрім картоплі), нашаткувати на терці-шинкуванні, поставити гасити під кришкою в каструльці, на дно якої налита невелика кількість гарячої води, щоб, таким чином овочі гасилися парою у власному соку.
Для прискорення варива додати в овочі неповну чайну ложку цукрового піску. Картоплю вимити шеткой і, зрізавши шкірку якомога тонше, оскільки в картопляному лушпинні закладені дуже цінні для дитячого організму солі і вітаміни, швидко обмити (ніколи не слід довго тримати очищену картоплю в холодній воді), нарізувати картоплю крупними шматками і додати її в овочі, коли вони будуть утушени до половини готовності. Як тільки всі овочі будуть м'які (через півгодини), протерти їх гарячими крізь сито. Додати півстакана гарячого молока, щіпку солі (1/2 г), добре розмішати, збити до пара щоб пюре було ніжним, пишним, без грудок. У готове пюре додати півчайної ложки вершкового масла (5 г) Порція 200 р.
Харчовий склад: Би - 3,6; Же - 5.8; У - 30; До - 192.
4. Пюре з шпинату
Ретельно перебрати, відкидаючи кореневі частини, і перемити в декількох водах 200 г шпинату. Потім перекласти його в каструлю і стушкувати у власному соку до м'якості (10-15 мин.), додавши 1 чайну ложку цукрового піску. Коли шпинат буде м'яким, протерти його крізь сито і заправити білим соусом: у каструльці розпустити півчайної ложки масла, підсмажити в нім півїдальні ложки муки, дати муці розкипітися в маслі, розвести його гарячим молоком (півстакана); проварити соус хвилин 10, влити його в протертий шпинат, додати небагато солі, поставити знову на плиту, дати прогрітися до пара. У готове пюре покласти ще півчайної ложки вершкового масла. Порція - 200 р.
Харчовий склад: Би - 81; Же - 12; У - 17.6; До - 237.
5. Картопляно-шпинатне пюре
150 г картоплі (не пророслого) вимити щіткою, щоб на нім не залишилося піску, залити кип'ятком, щоб вода тільки покрила картоплю, варити під кришкою півгодини. Шпинат (100 г) перебрати, перемити, відкинути на решето, потім перекласти в каструлю, додати півчайної ложки цукрового піску і гасити у власному соку, іє додаючи води. Коли картопля звариться очистити його, протерти гарячим крізь сито (воду з-під картоплі, якщо її небагато, процідити через серпанок в пюре). Потім туди ж протерти і шпинат. Розвести це пюре киплячим молоком (півстакана), додати солі, поставити каструльку на край плити і віником або вилкою збити це пюре до пишноти і "до пара", тобто не дати йому скипіти. Коли пюре буде готове, викласти його на блюдечко і зараз же давати дитині, інакше воно не буде смачним. Підігрівати його не можна. Протертий шпинат можна додавати в готову манну кашу або суп або подавати у вигляді гарніру до котлет, омлету. Можна замість шпинату вживати салат.
 6. Картопляне пюре на бульйоні з кісток
Узяти 200 г цукрових кісток, вимити їх, роздрібнити подрібніше, залити трьома стаканами холодної води, поставити на плиту, дати закипіти, зняти піну, коли воно підніметься шапкою. Покласти букет зелені, трохи коріння (петрушки, брукви, моркви). Дати бульйону ще раз скипіти, відставити його з гарячого місця і варити на повільному вогні, під кришкою, дві-три години (за умови що кістки роздроблені). Потім процідити бульйон крізь вологу серветку і залити їм 200-250 г (3 штуки) тонко очищеного і нарізаного невеликими шматочками картоплі (бульйон винен тільки гюкривагь картопля), накрити кришкою, варити хвилин 25 поки картопля не стане м'якою. Тоді протерти його крізь сито, додати чверть стакана киплячого молока, розбити вилкою або віником, щоб не було грудок, прогріти на плиті до пара, зняти з плити, додати півчайної ложки вершкового масла.
Харчовий склад: Би - 5.6; Же - 5.2; У - 39; До - 234.
7. Пудинг сухарний (Епштейна)
Дві столові ложки бісквітної муки (з 4 штук печива або з домашньої здобної булки) розвести 1 стаканом води, додати туди ж: 20 г (2 чайних ложки) цукрового піску, 10 г (1 чайну ложку) вершкового масла, щіпку солі, півжовтка і півбілка, збитого в міцну піну. Гарненько перемішати і покласти в невелику каструльку, змащену вершковим маслом і посипану бісквітною мукою, а зверху покрити промасленим кружком паперу. Варити у водяній лазні в духовці 45 хвилин або годин Для доросліших дітей (від 1,5 років) можна подавати у вигляді пудингу, а для грудних дітей його слід трохи остудити, протерти крізь сито і розвести слабким розчином сподіваючись (1:1 або 1:2, дивлячись за призначенням).
Харчовий склад: Би - 5; Же - 11; У - 32; До - 200. |
написав Жулли @ вівторок, жовтня 07, 2008  |
|
|
Дописати коментар