пʼятниця, жовтня 10, 2008 |
Вітамінні соки дитячи |

 Літні соки
Сік зі свіжої суниці, малини
Абсолютно стиглі, дуже свіжі ягоди перебрати перемити кип'яченою водою. Розім'яти їх обережно (щоб не роздавити зерняток), вижати сік через марлю. З'єднати його з цукровим сиропом, звареним з 2 столових ложок цукру і 2 столових ложок води. Сироп процідити через марлю. Ягідний сік береться в такій же кількості, як і сироп, тобто 2 столових ложки. Для отримання цієї кількості буде потрібно 100 г ягід. Давати негайно після приготування.
Сік з помідорів
Помідори повинні бути дуже стиглі, без плям; перемити їх, обдати кип'ятком, розрізати на чотири частини, вижати на ситі, процідити сік через серпанок.
Сік з помідорів з червоною смородиною
Оскільки деякі діти не переносять чисто-помідорного соку, то можна до нього додати сік з червоної смородини. Червону смородину перебирають, перемивають обдають кип'ятком, вичавлюють сік через серпанок, розбавляють його навпіл цукровим сиропом, проціджують і сполучають з помідорним соком (беруть рівні кількості того і іншого).
Сік з молодих овочів
Щоб отримати 100 г овочевого соку, треба узяти 20 г капусти і 150 г соковитої каротелі (морква). Обмити овочі кип'яченою водою. Капусту порубати дрібно ножем, зав'язати в серпанок, підвісити її над парою (у високу каструлю або відро налити трохи кип'ятку, протягнути через вузол палицю, кінці якої укладуться на краї каструлі, і таким чином капуста буде підвішена над киплячою водою і пара її розм'якшуватиме; каструлю треба накрити кришкою). Хвилини через 10, коли капуста розм'якшиться, зняти її, вижати сік через той же серпанок і процідити його. Моркву очистити, натерти на терці, покласти в серпанок, віджати сік. З'єднати обидва соки разом, беручи капустяного соку не більше 1-2 чайних ложок (5-10 г). Підсолодити їх цукровим сиропом (20 г).
Осінні соки
Виноградний сік
Виноград перебрати, перемити кип'яченою водою, розрізати навпіл, вийняти зернятка, розім'яти ложкою, покласти в серпанок, вижати сік, процідити його. З 100 г винограду вичавлюється 50 г соку.
Змішані соки
Узяти рівні кількості морквяного і виноградного соків, або морквяний і капустяний сік з'єднати з журавлинною, розбавленою рівною кількістю цукрового сиропу, або додати лимонного, смородинового або виноградного соку. Помідорного соку додається до загальної кількості 10-15%, капустяного ж не більше 5-10%, лимонного достатньо 5%.
Всі свіжі соки слід давати в день приготування. До дачі тримати їх у фарфоровому посуді, закритою кришкою, в холодному приміщенні або ж в текучій воді.
Сирі терті яблука
Стигле, солодке яблуко обмити кип'яченою водою, зняти якомога тонше шкірку, натерти яблуко на терці, посипати зверху повною чайною ложкою цукрового піску або, ще краще, додати чайну ложку густого цукрового сиропу. В кінці зими - додати 1/4 чайної ложки лимонного соку. |
написав Жулли @ пʼятниця, жовтня 10, 2008  |
|
|
Дописати коментар