пʼятниця, жовтня 24, 2008 |
кваси |
 Квас - типово літній напій, чи не найстародавніший і найпоширеніший. Відомий з 1056 року. У другій половині XIX сторіччя квасом зацікавилися медики Росії, провівши наукові дослідження, вивчивши технологію його приготування і хімічний склад. Великим любителем і популяризатором квасу був великий російський вчений Дмитро Іванович Менделєєв.
Існує безліч різновидів квасу: старовинний квас з м'ятою і родзинками, російський - на житньому і ячмінному (роздробленому) солоді; північний - з житньої муки (простого помелу) і з ісландського моху, черносмородінових листя; український - з житнього сухого (роздробленого) солоду, білих сухарів, суниці, родзинок, кориці і м'яти; добовий - з житнього сухого (роздробленого) хліба, патоки і родзинок. Є немало і інших квасів, що носять так звані географічні найменування, - підмосковний, волжський, воронежський, литовський, польський і так далі
Квас - корисний напій. У нім містяться вуглеводи, білки, вітаміни групи В, мінеральні солі - кальцію, марганцю, фосфору і магнію, які легко засвоюються організмом людини. Хімічний склад квасу визначає його дієтичні і навіть лікувальні властивості. Напій угамовує спрагу і стимулює секрецію травних залоз, тим самим сприяючи підвищенню апетиту і засвоєнню їжі.
З давніх пір в народній медицині квас уживається при лихоманках, простуді, водянці, деяких захворюваннях кишечника, як сечогінний і послаблюючий засіб.
Найбільш повно властивості напою виявляються в охолодженому вигляді. Подають квас в карафах, п'ють із стаканів або келихів.
Квас хлібний
Житні сухарі покласти в посуд, залити киплячою водою і наполягти 3-4 години. Настій процідити, покласти в нього дріжджі, цукор. Залишити для бродіння на 5-6 годин. Коли квас почне пінитися, повторно процідити його, розлити в пляшки, заздалегідь поклавши в кожну декілька родзинок, і укупоріть. Винести квас на 2-3 дні в холодне місце.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 1 кг, вода - 6 л, дріжджі - 50 г, цукор-пісок - 200 г, родзинки - 50 р.
Квас з пшеничних висівок
Висівки залити кип'ятком і, помішуючи, варити при повільному кипінні близько години. Потім відвар процідити, охолодити до 25-28 °С, додати цукор, дріжджі, розведення в невеликій кількості відвару, цедру лимона і перемішати. Поставити на 24-28 годин в тепле місце для бродіння. Після цього квас охолодити, процідити, додати сік лимона.
* На 5 л квасу: висівки пшеничні - 1 кг, вода - 5 л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 50 г, лимони - 3 шт.
Квас домашній
Житні сухарі залити кип'ятком і дати наполягати протягом 3-4 годин. Отримане сусло процідити через декілька шарів марлі, додати цукор, дріжджі, м'яту, листя чорної смородини і залишити в теплому місці для бродіння на 10-12 годин. Потім ще раз процідити, розлити в пляшки, покласти в кожну 3-5 родзинок і щільно укупоріть пробками. Витримати в холодному місці 3 діб. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 600 г, вода - 5 л, дріжджі - 50 г, цукор-пісок - 250 г, пом'ята свіжа - 10-12 гілочок, листя чорної смородини - 4-5 шт., родзинки - 50 р.
Квас сухарний з родзинкою
Житні сухарі пропустити через м'ясорубку або розтовкти, покласти в скляний або емальований посуд, залити гарячою кип'яченою водою, перемішати і поставити в тепле місце на 1-2 години (час від часу перемішувати). Злити отримане сусло в чистий посуд так, щоб не потрапила гущавина. Додати в сусло цукор і розведені дріжджі. Через 10-12 годин витримки вийде молодий квас. Його слід процідити через марлю і розлити в пляшки. У кожну пляшку покласти декілька родзинок і трохи пом'яті. Пляшки щільно укупоріть, витримати 2-3 години при кімнатній температурі, а потім поставити в холодне місце. Подавати квас охолодженим.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 500 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 300 г, дріжджі - 30 г, пом'ята - 15 г, родзинки - 75 р.
 Квас полуничний
Полуницю перебрати, промити, віджати сік. Вичавки покласти в емальований посуд, залити водою, нагрівати до кипіння, зняти з вогню і через 10 хвилин процідити через марлю. Додати віджатий сік, цукор, розтертий з дріжджами, мед, лимонну кислоту, добре перемішати і поставити на 1-2 дні в тепле місце для бродіння. Потім квас розлити в пляшки, додати по 5-6 родзинок, міцно укупоріть і поставити в холодне місце.
* На 5 л квасу: полуниця -1 кг, вода - 5 л, цукор-пісок - 100 г, дріжджі - 25 г, мед - 250 г, лимонна кислота - 5 г, родзинки - 75 р.
Квас малиновий
У киплячу воду всипати цукор, влити малиновий сік, небагато охолодити і додати розтерті з цукром дріжджі, лимонну кислоту. Поставити в тепле місце і дати суміші побродити 1-2 дні (на поверхні з'явиться піна). Перелити квас в пляшки, додати родзинки, закрити щільно пробками і поставити в холодне місце. Квас готовий. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: малина (свіжі ягоди) - 1,5 кг, вода - 4 л, цукор-пісок - 250 г, дріжджі-25 г, родзинки - 50 г, лимонна кислота - 5 р.
Квас із смородини
Смородину перебрати, промити, віджати сік. У воду покласти цукор, довести до кипіння, охолодити, влити сирий смородиновий сік, покласти розтерті з цукром (1 чайна ложка) дріжджі і залишити на декілька днів в теплому місці (25-30°с), потім розлити в пляшки і зберігати в холодному місці. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: червона (чорна) смородина - 1,8 кг, вода - 4л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 20-25 р.
Квас журавлинний (I Варіант)
Журавлину перебрати, промити, залити водою, проварити 10-15 хвилин, розім'яти ягоди дерев'яною ложкою. Процідити через два шару марлі, розім'яті ягоди віджати. Додати цукор, шматочок лимонної цедри, довести до кипіння, потім охолодити, покласти дріжджі і залишити для бродіння на 1-2 дні. Коли квас покриється піною, процідити, розлити в пляшки і витримати в холодному місці. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: журавлина -1,5 кг, вода - 4л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 25 р.
Квас журавлинний (II варіант)
Журавлину перебрати, промити і протерти через друшляк. Вичавки залити водою і проварити протягом 15 хвилин. Остудити, процідити, всипати цукор і прокип'ятити ще раз. Сироп охолодити до температури парного молока і влити в нього сирий журавлинний сік. Додати дріжджі, розмішати, розлити в пляшки і щільно укупоріть їх Пробками. Через 3 дні квас буде готовий.
* На 2 л квасу: журавлина - 500 г, вода - 2 л, цукор-пісок - 200 г, дріжджі -15 р.
Квас горобиновий
Ягоди горобини перебрати, промити, віджати сік, додати кип'ячену воду, цукор, дріжджі. Залишити Для бродіння на ніч. Процідити і розлити в пляшки.
* На 5 л квасу: горобина -1,2 кг, вода - 5л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 15-20 р.
Квас яблучний
Яблука помити, видалити насінне гніздо, дрібно нарізувати і скласти в емальовану каструлю. Додати промиті родзинки, цукор і залити теплою кип'яченою водою. Коли вода остигне, додати дріжджі і поставити на 12 годин в тепле місце. Потім процідити і охолодити.
* На 5 л квасу: яблука - 750 г, вода - 5 л, родзинки - 50 г, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 25 р.
Квас з сушених яблук
Сушені яблука небагато підрум'янити в духовій шафі і покласти в емальований посуд. Залити кип'ятком, накрити кришкою і остудити. Рідину злити, всипати цукор, охолодити до 25 °С. Дріжджі розтерти з невеликою кількістю цукру, додати в яблучну воду і поставити в тепле місце. Коли з'явиться піна, квас розлити в пляшки, щільно укупоріть і поставити в холодне місце. Через 2-3 дні квас буде готовий. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: яблука сушені - 700 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 15 р.
Квас грушевий
З груш видалити насінне гніздо, нарізувати їх тонкими скибочками, залити водою, довести до кипіння, зняти з вогню і наполягати протягом 2-3 годин. Відвар процідити, додати цукор, мед, дріжджі, корицю і залишити на 10-12 годин в теплому місці для бродіння. Потім знову процідити, розлити в пляшки, щільно укупоріть їх пробками. Витримати в холодному місці 3 діб. Подавати квас охолодженим.
* На 2 л квасу: груші - 500 г, вода - 2 л, цукор-пісок - 50 г, мед - 100 г, дріжджі - 15 г, кориця мелена - 2,5 р.
Квас лимонний
У воду всипати цукор, проварити і остудити, додати сік лимона, розтерті з цукром дріжджі, розмішати і наполягти протягом 12 годин. Розлити в пляшки, додати родзинки, укупоріть, витримати 3 діб в прохолодному приміщенні.
* На 5 л квасу: вода - 5л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 25 г, лимони - 4 шт. (або лимонна кислота - 25 г), родзинки - 150 р.
Квас лимонно-медовий
Воду закип'ятити, охолодити до 60-70°с, влити сік, вичавлений з лимонів, додати мед, цукор, розмішати, накрити марлевою серветкою і наполягти протягом доби. Після цього квас процідити через марлеву серветку, складену удвічі, розлити в пляшки, додаючи в кожну по 4-5 родзинок, і щільно укупоріть пробками. Пляшки винести на 7-10 днів в холодне приміщення для витримки і дозрівання. Подавати квас холодним.
* На 3 л квасу: вода - 3 л, лимони - 2 шт., мед - 350 г, цукор-пісок - 100 г, родзинки - 40 р.
Квас буряковий
Буряк помити, очистити від ко-жури, нарізувати тонкими скибочками або натерти на крупній терці, засипати цукром, додати сіль, залити холодною кип'яченою водою, покласти кірку житнього хліба. Посуд накрити марлевою або полотняною серветкою і поставити на 5 діб в тепле місце. Потім квас процідити через два шару марлі і розлити в пляшки. Квас можна застосовувати для приготування напоїв і холодних борщів.
* На 3 л квасу: буряк - 1 кг, цукор-пісок - 100 г, вода - 2,5 л, кірка житнього хліба -100 г, сіль - 2 р.
Квас з моркви
Моркву помити, очистити, натерти на терці і залити теплою кип'яченою водою. Додати цукор, лимонну кислоту, гвоздику, корицю, розтерті з цукром дріжджі, скибочку чорного хліба, розмішати і поставити в тепле місце на 10-12 годин. Потім квас процідити через два слон марлі, розлити в пляшки, укупоріть їх і залишити при кімнатній температурі на добу. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: морква - 2 кг, вода - 4л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 30 г, хліб чорний - 50 г, лимонна кислота - 5 г, гвоздика, кориця.
Квас з сушеної моркви
Сушену моркву залити гарячою водою, наполягти протягом 2 годин і процідити. У настій додати цукор, лимонний сік і охолодити. Покласти дріжджі і залишити на 4,5 години для бродіння. Коли квас почне пінитися, влити розчинений в кип'яченій воді ванілін. Поставити в холодне місце на 12 годин.
* На 5 л квасу: морква сушеная- 500 г, вода - 5,5 л, цукор-пісок - 500 г, ванілін - 0,5 г, дріжджі - 30 г, лимон - 1 шт.
Квас з ревеню "Підмосковний"
Живців ревеню промити, очистити, нашаткувати дрібними шматочками або брусками по 2-3 см, покласти в киплячу воду і варити 5-7 хвилин. Процідити через марлю, остудити. У холодний відвар додати цукор, дріжджі і поставити в тепле місце. Через 8-10 годин квас готовий. Розлити його в скляний посуд і поставити на холод.
* На 5 л квасу: ревінь - 800 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 25 р.
Квас з тмином
Чорний хліб нарізувати невеликими шматочками і підсушити в духовій шафі. Залити хліб киплячою водою, залишити на 3-4 години, потім процідити. Додати дріжджі, цукор, тмин і поставити на 2-3 дні в тепле місце для бродіння. Потім квас процідити і зберігати в прохолодному місці.
* На 5 л квасу: хліб чорний - 500 г, вода - 5 л, дріжджі - 10-15 г, цукор-пісок - 250 г, тмин - 25 р.
Квас з хріном
Хрін промити, очистити, натерти або пропустити через м'ясорубку, залити хлібним квасом, перемішати і залишити на 10 годин. Потім процідити, розлити в пляшки і охолодити.
* На 1 л квасу: квас хлібний - 1 л, хрін тертий - 75 р.
Квас ароматний з материнкою
У хлібний квас, підготовлений для бродіння, опустити на 10-12 годин марлевий мішечок з материнкою. Потім квас розлити в пляшки, щільно укупоріть і охолодити.
* На 1 л квасу: квас хлібний - 1 л, материнка - 10 р.
Квас з родзинками і м'ятою
Житні сухарі залити крутим кип'ятком і залишити на 3 години. Настій процідити, охолодити до 25 °С, додати цукор, м'яту, дріжджі і залишити для бродіння на 4-5 годин. Після появи піни розлити квас в пляшки і додати родзинки. Пляшки щільно укупоріть і витримати в холодному місці 1-2 дні в горизонтальному положенні.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 250 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 400 г, пом'ята - 50 г, родзинки - 50 г, дріжджі - 20 р.
Квас з шипшини
Плоди шипшини промити, стовкти, розтерти з цукром, залити теплою кип'яченою водою і додати лимонну кислоту. Дріжджі розтерти з цукром і разом з шматочком житнього хліба покласти в підготовлену суміш з шипшиною. Поставити в тепле місце. Коли з'явиться піна, квас процідити, розлити в пляшки, щільно укупоріть, витримати протягом доби в теплому місці і винести на холод.
* На 2 л квасу: плоди шипшини - 1 кг, вода - 2л, цукор-пісок - 100 г, дріжджі - 20 г, хліб житній - 50 г, кислота лимонна - 5г.
Квас козацкий
Житні сухарі залити кип'ятком, наполягти 8 годин. Потім в 100 мл сухарного настою розчинити дріжджі і муку і дати підійти. Настій житніх сухарів процідити крізь часте сито, покласти цукор, влити дріжджі, розмішати, щоб розчинився цукор, поставити в тепле місце на 12 годин, після чого квас ще раз процідити, розлити в пляшки, покласти в кожну по маленькому шматочку лимона з цедрою, щільно укупоріть, залишити на 2 години в теплому місці, а потім винести на холод.
* На 7 л квасу: сухарі ржаниє- 300 г, вода - 7 л, дріжджі - 30 г, цукор-пісок - 400 г, мука пшенична - 15 г, лимон - 1 шт.
Квас "Петровський"
Натуральний мед розчинити в злегка підігрітому хлібному квасі. Додати струганий дрібною стружкою корінь хріну. Посуд добре укупоріть і поставити на холод на 10-12 годин. Процідити. Подавати з харчовим льодом.
* На 1 л квасу: квас хлібний - 1 л, хрін (корінь) - 20 г, мед - 40 г, харчовий лід.
Квас уральський з хріном
Житні сухарі залити кип'ятком, накрити посуд полотняною серветкою, наполягти протягом доби, потім настій процідити через сито або марлю. Родзинки прокип'ятити в невеликій кількості хлібного настою, додати цукор. Настій і відвар змішати і охолодити. Влити дріжджі, розведені в невеликій кількості води, і поставити в тепле місце, накривши посуд кришкою. Коли з'явиться піна, квас процідити, розлити в пляшки, щільно укупоріть і покласти в холодильник. Через 10-12 годин заправити квас натертим на дрібній терці коренем хріну, родзинками, медом, цукром і дати наполягати.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 500 г, вода - 5л, родзинки - 5 г, цукор-пісок - 100 г, дріжджі - 30 р. Для заправки: хрін - 250 г, цукор-пісок - 125 г, мед - 250 г, родзинки - 125 р.
Квас "Південний"
Житній хліб разом з цукром і листям чорної смородини залити кип'ятком. Суміш добре вимісити і наполягти в теплому місці під кришкою протягом 3-4 годин. Охолоджене сусло злити в чистий посуд, додати дріжджі, розведення в невеликій кількості теплої води, і поставити в холодне місце на 3 дні. Коли квас достатньо закисне, злити його, прокип'ятити декілька хвилин, знімаючи піну, і процідити гарячим через декілька шарів марлі. Потім квас охолодити, розлити в пляшки, щільно укупоріть і поставити на холод. Через добу квас буде готовий до вживання.
* На 6 л квасу: хліб ржаной- 1 кг, цукор-пісок - 600 г, листя чорної смородини - 30 г, дріжджі - 50 г, вода - 7 л.
Квас запорізький (українська кухня)
Житні сухарі залити кип'ятком, накрити полотняною серветкою і наполягти протягом 8 годин. Потім квас-сирець злити в інший посуд, додати дріжджі, розведені в невеликій кількості води, цукор, лимон, нарізаний кружечками, без насіння і залишити ще на 8 годин. Після цього квас процідити, розлити в пляшки, покласти в кожну по декілька родзинок, щільно укупоріть, поставити в тепле місце на 8-10 годин, потім винести на холод.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 700 г, вода - 6 л, дріжджі - 20 г, цукор-пісок - 250 г, лимон - 1/2 шт., родзинки - 30 р.
Березняк (квас по-белорусськи)
Березовий сік налити в невеликий бочонок, поставити в темне місце. Через 2-3 дні, коли сік трохи закисне, додати підсмажені на деку ячмінні зерна або житні сухарі, дати постояти ще доба, процідити. Квас готовий до вживання.
* На 5 л квасу: сік березовий - 5 л, житні сухарі або ячмінні зерна - 30 р.
Квас литовський імбирний
Житній хліб або житні сухарі залити кип'ятком і залишити на 5-8 годин. Отримане сусло злити. Імбир варити у воді протягом 20 хвилин, процідити. Відвар з'єднати з хлібним суслом, довести до кипіння, потім охолодити. Влити яблучний сироп, покласти цукор, дріжджі і залишити на 24 години для бродіння при кімнатній температурі. Після бродіння квас розлити і охолодити.
* На 5 л квасу: хліб ржаной- 800 г або сухарі - 500 г, вода - 5,5 л, сироп яблучний - 300 г, цукор-пісок - 300 г, дріжджі - 35 г, імбир - 6 р.
Квас молочний (латиська кухня)
Молоко (краще з пониженим вмістом жиру або зняте) закип'ятити з цукром, охолодити до температури 20°с, додати розведені в невеликій кількості води дріжджі. Залишити в теплому місці на 10-12 годин. Готовий квас розлити в пляшки, щільно укупоріть і охолодити.
* На 5 л квасу: молоко - 5л, цукор-пісок - 200 г, дріжджі - 50 р.
Култеніс (квас по-латишськи)
З житньої муки грубого помелу, крутого кип'ятку приготувати рідкувате тісто і збивати його до тих пір, поки воно не стане однорідним, світлим і пінявим. Потім розбавити його теплою кип'яченою водою, щоб рідина була трохи слизовою оболонкою, додати збите кисле молоко, дріжджі, цукор або мед. Поставити на 10-12 годин в тепле місце для бродіння. Готовий квас процідити, поставити в холодне місце.
* На 7 л квасу: мука житня - 500 г, вода - 6 л, кисле молоко - 1 л, дріжджі - 50 г, цукор-пісок - 400 г або мед - 300 р.
Квас полуничний
Полуницю перебрати, промити, віджати сік. Вичавки покласти в емальований посуд, залити водою, нагрівати до кипіння, зняти з вогню і через 10 хвилин процідити через марлю. Додати віджатий сік, цукор, розтертий з дріжджами, мед, лимонну кислоту, добре перемішати і поставити на 1-2 дні в тепле місце для бродіння. Потім квас розлити в пляшки, додати по 5-6 родзинок, міцно укупоріть і поставити в холодне місце.
* На 5 л квасу: полуниця -1 кг, вода - 5 л, цукор-пісок - 100 г, дріжджі - 25 г, мед - 250 г, лимонна кислота - 5 г, родзинки - 75 р.
Квас малиновий
У киплячу воду всипати цукор, влити малиновий сік, небагато охолодити і додати розтерті з цукром дріжджі, лимонну кислоту. Поставити в тепле місце і дати суміші побродити 1-2 дні (на поверхні з'явиться піна). Перелити квас в пляшки, додати родзинки, закрити щільно пробками і поставити в холодне місце. Квас готовий. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: малина (свіжі ягоди) - 1,5 кг, вода - 4 л, цукор-пісок - 250 г, дріжджі-25 г, родзинки - 50 г, лимонна кислота - 5 р.
Квас із смородини
Смородину перебрати, промити, віджати сік. У воду покласти цукор, довести до кипіння, охолодити, влити сирий смородиновий сік, покласти розтерті з цукром (1 чайна ложка) дріжджі і залишити на декілька днів в теплому місці (25-30°с), потім розлити в пляшки і зберігати в холодному місці. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: червона (чорна) смородина - 1,8 кг, вода - 4л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 20-25 р.
Квас журавлинний (I Варіант)
Журавлину перебрати, промити, залити водою, проварити 10-15 хвилин, розім'яти ягоди дерев'яною ложкою. Процідити через два шару марлі, розім'яті ягоди віджати. Додати цукор, шматочок лимонної цедри, довести до кипіння, потім охолодити, покласти дріжджі і залишити для бродіння на 1-2 дні. Коли квас покриється піною, процідити, розлити в пляшки і витримати в холодному місці. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: журавлина -1,5 кг, вода - 4л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 25 р.
Квас журавлинний (II варіант)
Журавлину перебрати, промити і протерти через друшляк. Вичавки залити водою і проварити протягом 15 хвилин. Остудити, процідити, всипати цукор і прокип'ятити ще раз. Сироп охолодити до температури парного молока і влити в нього сирий журавлинний сік. Додати дріжджі, розмішати, розлити в пляшки і щільно укупоріть їх Пробками. Через 3 дні квас буде готовий.
* На 2 л квасу: журавлина - 500 г, вода - 2 л, цукор-пісок - 200 г, дріжджі -15 р.
Квас горобиновий
Ягоди горобини перебрати, промити, віджати сік, додати кип'ячену воду, цукор, дріжджі. Залишити Для бродіння на ніч. Процідити і розлити в пляшки.
* На 5 л квасу: горобина -1,2 кг, вода - 5л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 15-20 р.
Квас яблучний
Яблука помити, видалити насінне гніздо, дрібно нарізувати і скласти в емальовану каструлю. Додати промиті родзинки, цукор і залити теплою кип'яченою водою. Коли вода остигне, додати дріжджі і поставити на 12 годин в тепле місце. Потім процідити і охолодити.
* На 5 л квасу: яблука - 750 г, вода - 5 л, родзинки - 50 г, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 25 р.
Квас з сушених яблук
Сушені яблука небагато підрум'янити в духовій шафі і покласти в емальований посуд. Залити кип'ятком, накрити кришкою і остудити. Рідину злити, всипати цукор, охолодити до 25 °С. Дріжджі розтерти з невеликою кількістю цукру, додати в яблучну воду і поставити в тепле місце. Коли з'явиться піна, квас розлити в пляшки, щільно укупоріть і поставити в холодне місце. Через 2-3 дні квас буде готовий. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: яблука сушені - 700 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 400 г, дріжджі - 15 р.
Квас грушевий
З груш видалити насінне гніздо, нарізувати їх тонкими скибочками, залити водою, довести до кипіння, зняти з вогню і наполягати протягом 2-3 годин. Відвар процідити, додати цукор, мед, дріжджі, корицю і залишити на 10-12 годин в теплому місці для бродіння. Потім знову процідити, розлити в пляшки, щільно укупоріть їх пробками. Витримати в холодному місці 3 діб. Подавати квас охолодженим.
* На 2 л квасу: груші - 500 г, вода - 2 л, цукор-пісок - 50 г, мед - 100 г, дріжджі - 15 г, кориця мелена - 2,5 р.
Квас лимонний
У воду всипати цукор, проварити і остудити, додати сік лимона, розтерті з цукром дріжджі, розмішати і наполягти протягом 12 годин. Розлити в пляшки, додати родзинки, укупоріть, витримати 3 діб в прохолодному приміщенні.
* На 5 л квасу: вода - 5л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 25 г, лимони - 4 шт. (або лимонна кислота - 25 г), родзинки - 150 р.
Квас лимонно-медовий
Воду закип'ятити, охолодити до 60-70°с, влити сік, вичавлений з лимонів, додати мед, цукор, розмішати, накрити марлевою серветкою і наполягти протягом доби. Після цього квас процідити через марлеву серветку, складену удвічі, розлити в пляшки, додаючи в кожну по 4-5 родзинок, і щільно укупоріть пробками. Пляшки винести на 7-10 днів в холодне приміщення для витримки і дозрівання. Подавати квас холодним.
* На 3 л квасу: вода - 3 л, лимони - 2 шт., мед - 350 г, цукор-пісок - 100 г, родзинки - 40 р.
Квас буряковий
Буряк помити, очистити від ко-жури, нарізувати тонкими скибочками або натерти на крупній терці, засипати цукром, додати сіль, залити холодною кип'яченою водою, покласти кірку житнього хліба. Посуд накрити марлевою або полотняною серветкою і поставити на 5 діб в тепле місце. Потім квас процідити через два шару марлі і розлити в пляшки. Квас можна застосовувати для приготування напоїв і холодних борщів.
* На 3 л квасу: буряк - 1 кг, цукор-пісок - 100 г, вода - 2,5 л, кірка житнього хліба -100 г, сіль - 2 р.
Квас з моркви
Моркву помити, очистити, натерти на терці і залити теплою кип'яченою водою. Додати цукор, лимонну кислоту, гвоздику, корицю, розтерті з цукром дріжджі, скибочку чорного хліба, розмішати і поставити в тепле місце на 10-12 годин. Потім квас процідити через два слон марлі, розлити в пляшки, укупоріть їх і залишити при кімнатній температурі на добу. Подавати охолодженим.
* На 5 л квасу: морква - 2 кг, вода - 4л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 30 г, хліб чорний - 50 г, лимонна кислота - 5 г, гвоздика, кориця.
Квас з сушеної моркви
Сушену моркву залити гарячою водою, наполягти протягом 2 годин і процідити. У настій додати цукор, лимонний сік і охолодити. Покласти дріжджі і залишити на 4,5 години для бродіння. Коли квас почне пінитися, влити розчинений в кип'яченій воді ванілін. Поставити в холодне місце на 12 годин.
* На 5 л квасу: морква сушеная- 500 г, вода - 5,5 л, цукор-пісок - 500 г, ванілін - 0,5 г, дріжджі - 30 г, лимон - 1 шт.
Квас з ревеню "Підмосковний"
Живців ревеню промити, очистити, нашаткувати дрібними шматочками або брусками по 2-3 см, покласти в киплячу воду і варити 5-7 хвилин. Процідити через марлю, остудити. У холодний відвар додати цукор, дріжджі і поставити в тепле місце. Через 8-10 годин квас готовий. Розлити його в скляний посуд і поставити на холод.
* На 5 л квасу: ревінь - 800 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 500 г, дріжджі - 25 р.
Квас з тмином
Чорний хліб нарізувати невеликими шматочками і підсушити в духовій шафі. Залити хліб киплячою водою, залишити на 3-4 години, потім процідити. Додати дріжджі, цукор, тмин і поставити на 2-3 дні в тепле місце для бродіння. Потім квас процідити і зберігати в прохолодному місці.
* На 5 л квасу: хліб чорний - 500 г, вода - 5 л, дріжджі - 10-15 г, цукор-пісок - 250 г, тмин - 25 р.
Квас з хріном
Хрін промити, очистити, натерти або пропустити через м'ясорубку, залити хлібним квасом, перемішати і залишити на 10 годин. Потім процідити, розлити в пляшки і охолодити.
* На 1 л квасу: квас хлібний - 1 л, хрін тертий - 75 р.
Квас ароматний з материнкою
У хлібний квас, підготовлений для бродіння, опустити на 10-12 годин марлевий мішечок з материнкою. Потім квас розлити в пляшки, щільно укупоріть і охолодити.
* На 1 л квасу: квас хлібний - 1 л, материнка - 10 р.
Квас з родзинками і м'ятою
Житні сухарі залити крутим кип'ятком і залишити на 3 години. Настій процідити, охолодити до 25 °С, додати цукор, м'яту, дріжджі і залишити для бродіння на 4-5 годин. Після появи піни розлити квас в пляшки і додати родзинки. Пляшки щільно укупоріть і витримати в холодному місці 1-2 дні в горизонтальному положенні.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 250 г, вода - 5 л, цукор-пісок - 400 г, пом'ята - 50 г, родзинки - 50 г, дріжджі - 20 р.
Квас з шипшини
Плоди шипшини промити, стовкти, розтерти з цукром, залити теплою кип'яченою водою і додати лимонну кислоту. Дріжджі розтерти з цукром і разом з шматочком житнього хліба покласти в підготовлену суміш з шипшиною. Поставити в тепле місце. Коли з'явиться піна, квас процідити, розлити в пляшки, щільно укупоріть, витримати протягом доби в теплому місці і винести на холод.
* На 2 л квасу: плоди шипшини - 1 кг, вода - 2л, цукор-пісок - 100 г, дріжджі - 20 г, хліб житній - 50 г, кислота лимонна - 5г.
Квас козацкий
Житні сухарі залити кип'ятком, наполягти 8 годин. Потім в 100 мл сухарного настою розчинити дріжджі і муку і дати підійти. Настій житніх сухарів процідити крізь часте сито, покласти цукор, влити дріжджі, розмішати, щоб розчинився цукор, поставити в тепле місце на 12 годин, після чого квас ще раз процідити, розлити в пляшки, покласти в кожну по маленькому шматочку лимона з цедрою, щільно укупоріть, залишити на 2 години в теплому місці, а потім винести на холод.
* На 7 л квасу: сухарі ржаниє- 300 г, вода - 7 л, дріжджі - 30 г, цукор-пісок - 400 г, мука пшенична - 15 г, лимон - 1 шт.
Квас "Петровський"
Натуральний мед розчинити в злегка підігрітому хлібному квасі. Додати струганий дрібною стружкою корінь хріну. Посуд добре укупоріть і поставити на холод на 10-12 годин. Процідити. Подавати з харчовим льодом.
* На 1 л квасу: квас хлібний - 1 л, хрін (корінь) - 20 г, мед - 40 г, харчовий лід.
Квас уральський з хріном
Житні сухарі залити кип'ятком, накрити посуд полотняною серветкою, наполягти протягом доби, потім настій процідити через сито або марлю. Родзинки прокип'ятити в невеликій кількості хлібного настою, додати цукор. Настій і відвар змішати і охолодити. Влити дріжджі, розведені в невеликій кількості води, і поставити в тепле місце, накривши посуд кришкою. Коли з'явиться піна, квас процідити, розлити в пляшки, щільно укупоріть і покласти в холодильник. Через 10-12 годин заправити квас натертим на дрібній терці коренем хріну, родзинками, медом, цукром і дати наполягати.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 500 г, вода - 5л, родзинки - 5 г, цукор-пісок - 100 г, дріжджі - 30 р. Для заправки: хрін - 250 г, цукор-пісок - 125 г, мед - 250 г, родзинки - 125 р.
Квас "Південний"
Житній хліб разом з цукром і листям чорної смородини залити кип'ятком. Суміш добре вимісити і наполягти в теплому місці під кришкою протягом 3-4 годин. Охолоджене сусло злити в чистий посуд, додати дріжджі, розведення в невеликій кількості теплої води, і поставити в холодне місце на 3 дні. Коли квас достатньо закисне, злити його, прокип'ятити декілька хвилин, знімаючи піну, і процідити гарячим через декілька шарів марлі. Потім квас охолодити, розлити в пляшки, щільно укупоріть і поставити на холод. Через добу квас буде готовий до вживання.
* На 6 л квасу: хліб ржаной- 1 кг, цукор-пісок - 600 г, листя чорної смородини - 30 г, дріжджі - 50 г, вода - 7 л.
Квас запорізький (українська кухня)
Житні сухарі залити кип'ятком, накрити полотняною серветкою і наполягти протягом 8 годин. Потім квас-сирець злити в інший посуд, додати дріжджі, розведені в невеликій кількості води, цукор, лимон, нарізаний кружечками, без насіння і залишити ще на 8 годин. Після цього квас процідити, розлити в пляшки, покласти в кожну по декілька родзинок, щільно укупоріть, поставити в тепле місце на 8-10 годин, потім винести на холод.
* На 5 л квасу: сухарі житні - 700 г, вода - 6 л, дріжджі - 20 г, цукор-пісок - 250 г, лимон - 1/2 шт., родзинки - 30 р.
Березняк (квас по-белорусськи)
Березовий сік налити в невеликий бочонок, поставити в темне місце. Через 2-3 дні, коли сік трохи закисне, додати підсмажені на деку ячмінні зерна або житні сухарі, дати постояти ще доба, процідити. Квас готовий до вживання.
* На 5 л квасу: сік березовий - 5 л, житні сухарі або ячмінні зерна - 30 р.
Квас литовський імбирний
Житній хліб або житні сухарі залити кип'ятком і залишити на 5-8 годин. Отримане сусло злити. Імбир варити у воді протягом 20 хвилин, процідити. Відвар з'єднати з хлібним суслом, довести до кипіння, потім охолодити. Влити яблучний сироп, покласти цукор, дріжджі і залишити на 24 години для бродіння при кімнатній температурі. Після бродіння квас розлити і охолодити.
* На 5 л квасу: хліб ржаной- 800 г або сухарі - 500 г, вода - 5,5 л, сироп яблучний - 300 г, цукор-пісок - 300 г, дріжджі - 35 г, імбир - 6 р.
Квас молочний (латиська кухня)
Молоко (краще з пониженим вмістом жиру або зняте) закип'ятити з цукром, охолодити до температури 20°с, додати розведені в невеликій кількості води дріжджі. Залишити в теплому місці на 10-12 годин. Готовий квас розлити в пляшки, щільно укупоріть і охолодити.
* На 5 л квасу: молоко - 5л, цукор-пісок - 200 г, дріжджі - 50 р.
Култеніс (квас по-латишськи)
З житньої муки грубого помелу, крутого кип'ятку приготувати рідкувате тісто і збивати його до тих пір, поки воно не стане однорідним, світлим і пінявим. Потім розбавити його теплою кип'яченою водою, щоб рідина була трохи слизовою оболонкою, додати збите кисле молоко, дріжджі, цукор або мед. Поставити на 10-12 годин в тепле місце для бродіння. Готовий квас процідити, поставити в холодне місце.
* На 7 л квасу: мука житня - 500 г, вода - 6 л, кисле молоко - 1 л, дріжджі - 50 г, цукор-пісок - 400 г або мед - 300 р. |
написав Жулли @ пʼятниця, жовтня 24, 2008  |
|
|
Дописати коментар