Дуже смачно!
 
середа, листопада 05, 2008
Холодні овочеві супи.

На хлібному квасі і буряковому відварі готують окрошку, ботвінью, суп-холодець. Продукти, що входять в їх склад повинні бути охолоджені. Крім того, рекомендується в деякі супи - окрошку, ботвінью - при подачі на стіл класти шматочки льоду.

Ці супи особливо приємні у весінньо-літній час.

Окрошка овочева

Варені і охолоджені буряк, моркву, а також свіжі огірки нарізувати дрібними кубиками. Варену картоплю натерти на терці. Зелений лук дрібно нарізувати і розім'яти ложкою, додавши небагато солі, щоб він зробився м'яким і дав сік. Зварені круто яйця очистити, відокремити білки від жовтків, білки нарубати дрібними шматочками, а жовтки розтерти з гірчицею.

Розтертий зелений лук змішати з картоплею, жовтками, сметаною, цукром, злитиму, розвести квасом, покласти нарізаний буряк і моркву. Перед подачею на стіл посипати нарізаним кропом.

Моркву і буряк можна замінити ріпою і редискою.

* На 1 літр хлібного квасу
- 1-2 картоплини, 1 буряк, 1 морква, 1-2 свіжих огірка, 50-75 гр. зеленого лука, 2 яйця, 2 ст.л. сметани, 1 ч.л. цукру, сіль на смак, кріп

Окрошка збірна м'ясна

Варену яловичину, шинку, а також варену картоплю і свіжі огірки нарізувати маленькими кубиками. Дрібно нарізувати зелений лук і в тарілці розім'яти ложкою, додавши сіль. Білки зварених круто яєць нарубати, а жовтки розтерти в каструлі, додавши сметану, трохи гірчиці, цукор, сіль, ретельно перемішати і розвести квасом. Після цього в каструлю покласти підготовлені продукти. Перед подачею на стіл окрошку посипати дрібно нарізаним кропом.

* На 1 літр квасу
- 250 гр. готових м'ясних продуктів, 2 варених картоплини, 2 свіжих огірка, 75 гр. зеленого лука, 2 яйця, 0,5 ст. сметани, 1 ч.л. цукру, сіль на смак, кріп

Ботвінья з рибою

Шпинат і щавель перебрати і добре промити. Потім шпинат зварити в киплячій воді, а щавель окремо гасити в закритій каструлі. Після цього шпинат і щавель протерти крізь сито. Підготовлене пюре покласти в каструлю, додати нарізані кубиками огірки, нашаткований зелений лук і кріп. Перед подачею на стіл в тарілку покласти натертий хрін і шматочки вареної риби.

Замість шпинату можна використовувати молоду кропиву.

* На 1 літр квасу
- по 250 гр. шпинату і щавлю, 1 ч.л. цукру, 2 свіжих огірка, 75 гр. зеленого лука, 50 гр. хріну, 250 гр. вареної риби, сіль і гірчицю на смак

Борщ

Буряк очистити, нарізувати маленькими кубиками, покласти в каструлю, залити водою (з розрахунку 2 стакани - на порцію), додати 1 ч.л. оцту і поставити варити на 20-30 хвилин. Готовий буряковий відвар процідити і охолодити. Буряк покласти в каструлю, додати варену картоплю і огірки, нарізані кубиками, рубане яйце і дрібно нарізаний зелений лук. У каструлю з супом покласти тертий хрін, сіль, цукор і гірчицю. Залити буряковим відваром, додати сметану і розмішати. Борщ посипати нарізаною зеленню петрушки або кропу.

* На 500 гр. буряка
- 200 гр. картоплі, 2 свіжих огірка, 2 варених картоплини, 75 гр. зеленого лука, 50 гр. хріну, 2 яйця, 2 ст.л. сметани, 1 ч.л. цукру, оцет, сіль і гірчицю на смак

Борщ холодний з яблуками

Зварити не очищений від шкірки буряк. Потім очистити, натерти на терці з дрібними отворами, залити кип'ятком, додати шматочок чорного хліба і поставити на одну добу в прохолодне місце, після чого процідити і заправити сіллю, цукром, оцтом, покласти в нього, очищені від шкірки, і нарізані скибочками свіжі огірки, подрібнений зелений лук і рубані яйця. Подати із сметаною і дрібно нарізаною зеленню.

* На 500 гр. буряка - 2 яблука, 2 свіжих огірка, 75 гр. зеленого лука, 2 яйця, 100 гр. сметани, сіль, цукор і оцет на смак

Суп - холодець

Молодий буряк разом з бадиллям промити, бадилля відрізувати, буряк очистити, покласти в каструлю, залити водою (з розрахунку 2 ст. на порцію) і поставити варити на 20-30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варива в каструлю покласти листи буряка. Зварений буряк з листям відкинути на друшляк або сито, дати стекти відвару, дрібно нарубати і покласти в каструлю. Туди ж додати дрібно нарізані свіжі огірки, варені яйця, зелений лук, сметану, цукор, залити квасом і охолодженим буряковим відваром. Подати з нарізаною зеленню.

* На 1 літр квасу - 500 гр. буряка з бадиллям, 2 свіжих огірка, 75 гр. зеленого лука, 2 яйця, 2 ст
.л. сметани, 1 ч.л. цукру
написав Жулли @ середа, листопада 05, 2008  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates