25 грам желатину розчиняються в 1.5 стакані води(250 грам). Дати постояти 40 - 60 хвилин. Желатин довести до кипіння, але не кип'ятити. Потім додаємо одну чайну ложку лимонної кислоти. 10 білків збити з 3 стаканами цукру до міцної піни плюс охолоджені желатин. Розлити у форми і в холодильник на 2 години.
Желе яєчно-молочне
Молоко 4 стакани, яєчні жовтки 5 шт., цукровий пісок 1/2 стакана, ванільний цукор на кінчику ножа, желатин 2 ст. л. Розтерті з цукром жовтки поступово розвести теплим кип'яченим молоком. Потім на водяній лазні, безперервно помішуючи, довести до слабкого загусання, після чого нагрівання припинити. Ввести розчинений в молоці желатин, ванільний цукор, суміш ретельно розмішати, розлити в порційний посуд і охолодити до повного застигання.
Желе шоколадне (2 спосіб)
50 г какао, 1 л молока, 8 жовтків, 200 г цукрової пудри, 25 г желатину, ваніль. Розтерти дочиста жовтки з цукровою пудрою. Додати поступово молока і какао, розведеного в невеликій кількості холодного молока. Поставити суміш на слабкий вогонь і заважати, поки вона не закипить і не загусне.
Відсунути її убік і, не припиняючись розмішувати, додати желатин, заздалегідь замочений в невеликій кількості холодної води.
Коли суміш остигне, додати збиті в міцну піну білки і ваніль. Злегка розмішати суміш, вилити її у форму, що обполоснула холодною водою, і поставити в холодильник або на лід.
75 г шоколаду, 500 г молока, 3 ст. ложки цукру, ваніль, 12 г желатину. У гарячому молоці розчинити шоколад і цукор, додати ваніль, розчинений желатин, розлити у форми і охолодити.
Желе шоколадне
Молоко 4 стакани, шоколад 150 г, цукровий пісок 1/3 стакана, желатин 2 ст. л., ванільний цукор на кінчику ножа. Шоколад натерти на крупній терці і розчинити разом з цукром в гарячому молоці. Додати ванільний цукор, ввести розчинений желатин, довести до кипіння, розлити в порційний посуд і охолодити.
Желе цитрусове
Лимони 1 шт., або апельсини 2 шт., або мандарини 4 шт., цукровий пісок 3/4 стакана (для желе з апельсинів і мандаринів) або 1 стакан (для желе з лимонів), желатин 2 ст. л., вода 3 стакани. Зварити на воді цукровий сироп, покласти в нього цедру, зняту з лимона (апельсинів, мандаринів), і ввести заздалегідь замочений в холодній воді желатин. Після того, як желатин розчиниться, влити віджатий сік з лимонів (апельсинів, мандаринів).
Для желе з апельсинів в гарячий сироп додати лимонну кислоту. Отриману масу процідити, розлити в порційний посуд і охолодити.
Желе молочне зі свіжими ягодами (малиною, вишнею, садовою суницею і ін.)
Ягоди 1 1/2 стакана, молоко 3 стакани, цукровий пісок 3/4 стакана, желатин 2 ст. л. Перебрані, промиті ягоди з видаленими кісточками (вишня, черешня) засинати цукром і залишити в холодному місці на 1 - 2 години. У гарячому кип'яченому молоці розчинити цукор, ввести набряклий желатин і довести до кипіння.
Суміш охолодити до кімнатної температури.
Сік, що утворився від ягід, злити, а самі ягоди розкласти в порційний посуд, залити їх молочним желе і швидко охолодити. Желе лимонне 1 лимон, 1 стакан цукру, 25 г желатину. У каструлю влити 3 стакани води, всипати цукор, розмішати і закип'ятити. У гарячий сироп додати цедру, зрізану з половини лимона, і розчинений желатин.
Весь час, помішуючи ложкою, сироп довести до кипіння і влити лимонний сік. Желе з ягідного екстракту 10 г екстракту ягідного, 50 г цукру, 15 г желатину, 0,5 г лимонної кислоти, 500 г води. У гарячий цукровий сироп ввести замочений в холодній воді желатин і, помішуючи, нагрівати до кипіння. Після цього нагрівання припинити, з'єднати сироп з ягідним екстрактом, додати лимонну кислоту, процідити, розлити у форми і охолодити. Желе з яблук і чорносливу Яблука 2 - 3 шт., чорнослив 1/3 стакана, цукровий пісок 3/4 стакана, желатин 2 ст. л., сік лимона 1 чайн. л., вода 3 стакани. Чорнослив ретельно промити і залити для набухання невеликою кількістю води. Через 1 - 1,5 години обережно вийняти з чорносливу кісточки. Яблука промити, очистити, розрізати на 4 - 8 часток, видалити серцевину.
На відварі з яблучних серцевин, шкірки і кісточок чорносливу зварити цукровий сироп. Сироп процідити і в нім же зварити яблука і чорнослив до готовності, після чого фрукти обережно вийняти шумівкою.
У сироп додати лимонну кислоту і ввести заздалегідь замочений набряклий желатин.
Після розчинення желатину сироп розлити в порційний посуд шаром 1 - 1,5 див.
Коли сироп захолоне, на нижньому шарі желе розкласти часточки яблук і чорнослив і залити сиропом, що залишився.
Дописати коментар