Дуже смачно!
 
середа, листопада 26, 2008
Дитяча каша


Дитяча їжа повинна готуватися тільки на один раз. Крупа засипається в крутий кип'яток. Крупи для каш краще розварювати не в молоці, а у воді, щоб довгим кип'яченням не змінювати склад молока. Сіль в кашу класти, коли крупа вже розвариться. Цукор винен неодмінно раз прокипіти з кашею. Масло додається у вже готову кашу. Масло краще брати вершкове (воно містить вітаміни А і D). Кашу з маслом не підігрівати.

Би - білки, Же - жири, У - вуглеводи, До - калорії.

1. Манна каша (5%-ная) для дітей від 5 до 8 міс.

Закип'ятити один стакан води (200 г), засипати в киплячу воду 2 чайних ложки (10-12 г) манної крупи. Заважати (збивати) під час варива, щоб не утворилися грудки. Варити 12-15 хвилин. Потім додати півстакана (100 г) сирого або гарячого, але такого, що не скипіло молока, неповну ложку (6 г) цукрового піску, щіпку солі (1/2 г), дати один раз скипіти, зняти з вогню. У готову кашу додати 5 г вершкового масла, гарненько вимісити. Порція - 200 р. Каша повинна бути ріденькою, іноді вона може даватися з соски. Час варива - 20 хвилин.

Харчовий склад: Би - 3.9; Же - 6,7; У - 17,6; До - 150.

Для дітей від 8 місяців беруть не 2 чайних ложки крупи, а 3, тобто 20-22 г (10%-ная каша).

Харчовий склад: Би - 4,6; Же - 7,9; У - 24.8; До - 197.


2. Манна каша на воді

У киплячу воду (1,5 стакана - 300 г) всипати 3 повних чайних ложки (20 г) манної крупи, варити, весь час помішуючи, хвилин 12-15, поки крупа не розвариться і каша не загусне. Тоді додати неповну чайну ложку цукрового піску (6 г), солі на кінчику ножа (1/2 г), дати ще раз скипіти і зняти з вогню. У готову кашу додати 6 г вершкового масла, вимісити гарненько, більше не кип'ятити. Час варива - 15 хвилин. Порція - 200 р.

Харчовий склад: Би - 1,4; Же - 4; У - 18; До - 116.


3. Манна каша з сухарями

Зварити ріденьку манну кашу як в рецепті № 1 (без масла). Потім розпустити на невеликій сковорідці 6 г вершкового масла (не рум'янити його), вмішати в нього 2 чайних ложки товченої і просіяної сухарної муки, зробленої з французької булки. З'єднати промаслену сухарну муку з кашею, для чого всипати її поступово при постійному помішуванні каші. Порція - 200 р. Час варива - 20-25 хвилин.

Харчовий склад: Би - 4,6; Же - 8; У - 31.2; К-222.


4. Манна каша з фруктовим пюре

Вариться рідка манна каша по рецепту № 1. Потім готується фруктове пюре або з одного яблука, або з 35 г сухих фруктів (сухих абрикос або сухого компоту), або 50 г свіжих ягід (суниці, вишень, свіжих абрикос). Фрукти перемиваються, тушатся в дуже невеликій кількості води під кришкою, протираються крізь сито: фруктове пюре, що вийшло, уварюється до густини з цукровим піском (1 столова ложка). Потім готове пюре, що трохи остигнуло, змішується з готовою манною кашею. Час варива - 25 хвилин.

Харчовий склад: Би - 4,6; Же - 7,4; У - 38; До - 240.



5. Масляно-мучная каша (каша Моро)

Розпустити в каструльці 10 г столового масла, дати йому вспеніться (через 3-4 хвилини). Всипати туди ж 2 чайних ложки (14 г) м'якої муки, заздалегідь просіяної крізь сито, підсмажити її на повільному вогні, щоб мука підрум'янилася і розкипілася, стала рідкою (через 4-5 хвилин). Обережно влити 1 стакан молока, розмішуючи гарненько, дати закипіти, додати 1 чайну ложку (без верху) цукру. Варити, весь час помішуючи, ще 10 хвилин. Порція - 200 р. Час варива - 25-30 хвилин.

Харчовий склад: Би - 6,4; Же - 15; У - 19.0; До - 248.


6. Протерта рисова каша

Узяти три повні чайні ложки (35 г) рису, перебрати його, добре промити, залити одним стаканом кип'ятку (200 г), варити хвилин 40-60, поки рис не розбухне і не стане зовсім м'яким. Якщо вода википить, додавати помалу, щоб залишилася половина рідини. Розварений рис гарячим протерти через дуже густе сито, потім розмішати його гарячим молоком (півстакана - 100 г), щоб не було грудочок, протерти ще раз, додати 1 - чайну ложку без верху (6 г) цукрового піску, щіпку солі, поставити знову на плиту і, заважаючи, дати каші скипіти 2-3 рази, щоб вона загусла. У готову кашу покласти 6 г вершкового масла. Час варива - 1 година

Харчовий склад: Би - 6,6; Же - 8.8; У - 35,2; До - 256.


7. Рисова каша (для старших дітей)

Три повні чайні ложки (40 г) рису добре промити, залити 1 стаканом кип'ятку (200 г), поставити варити хвилин 40-60, поки рис не розбухне. Тоді додати 3/4 стакана молока (150 г), 1 чайну ложку цукрового піску (8 г), щіпку солі і варити ще 5-10 хвилин, поки каша не загусне. У готову кашу додати 6 г вершкового масла.

Харчовий склад: Би - 7; Же - 10; У - 45; До - 304.


8. Рисова каша з яблуками (для дітей від 1,5 років)

Одну повну столову ложку рису (40 г) гарненько промити, розварити в кип'ятку з очищеним яблуком, середньої величини, що розрізає на чотири частини. Коли рис абсолютно розвариться, додати столову ложку (25-30 г) цукрового піску, щіпку солі, гарненько розмішати.
Так само готується і манна каша з яблуками.



9. Вівсяна каша

Дві столові ложки (35 г) вівсянки перемити, поки вода не буде чистою, залити стаканом кип'ятку, поставити на плиту і варити 1 - 2 години, поки крупа не стане м'якою. Потім протерти вівсянку гарячіше через дуже густе сито, розвести гарячим молоком ( 3/4 стакана) - поступово, щоб не було грудок, протерти ще раз, додати 1 чайну ложку без верху цукрового піску, проварити ще хвилин 5 на плиті, щоб каша загусла.

Старшим дітям можна давати цю кашу непротертої.

Харчовий склад: Би - 6,6; Же - 8; У - 25; До - 206.


10. Пшоняна каша

Дві столові ложки (40 г) пшона перемити в декількох водах, перетираючи крупу в руках, мити до тих пір, поки вода стане прозорою. Останній раз крупу обдати кип'ятком, злити воду, залити знову стаканом кип'ятку і варити, поки крупа не стане м'якою (хвилин 40-50). Для найменших дітей крупу слід протерти гарячіше крізь сито, розвести поступово, щоб не було грудок, гарячим молоком (півстакана), додавши 1 неповну чайну ложку цукрового піску, шепоту солі, поставити знову на вогонь, дати каші загуснути, помішуючи її хвилин п'ять. У готову кашу покласти півчайної ложки вершкового масла. Час варива - 45 хвилин. Старшим дітям кашу не протирати. Так само готується і гречана каша з дрібної гречаної крупи.

Харчовий склад: Би - 9,3; Же - 9,5; У - 57,4; До - 278.
написав Жулли @ середа, листопада 26, 2008  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates