Морс - це напій з соку, розведеного водою, з додаванням цукру.
Для приготування морсу слід використовувати тільки кип'ячену воду, інакше він може покритися піною. Ягоди протирати в посуді, що не окислюється. Цукор розчиняти в гарячій воді, сік додавати в морс, що остигнув, і не кип'ятити. Подавати напій на стіл в глеках. У деякі морси додають шматочок лимона, апельсина або лимонну цедру. Можна класти в морс харчовий лід.
Морс з сиропу
Ягідний або фруктовий сироп розбавити кип'яченою водою. Якщо морс вийде дуже солодким, додати трохи лимонного соку.
* На 1 л морсу: сироп ягідний або фруктовий - 200 г, вода - 800 мл.
* На 1 л морсу: варення - 200 г, лимон - 1 шт., вода - 800 мл.
Морс журавлинний
Журавлину перебрати, промити, протерти або розім'яти. З подрібненої маси віджати сік, поставити його в скляному посуді в прохолодне місце. Вичавки залити водою і варити при слабкому кипінні 10-15 хвилин. Потім наполягти 30 хвилин і процідити. У відвар додати цукор, розмішати і влити журавлинний сік. Подавати охолодженим.
* На 1 л морсу: журавлина - 150 г, вода - 1 л, цукор-пісок - 150 г
Морс журавлинний з медом
Журавлину перебрати, промити, розім'яти дерев'яним товкачем або ложкою в посуді, що не окислюється, і віджати сік. Вичавки залити водою, поставити на вогонь, прокип'ятити 10 хвилин і процідити. Додати у відвар мед, дати йому розчинитися і долити підготовлений журавлинний сік. Подавати морс охолодженим.
* На 1 л морсу: журавлина -150 г, вода - 1л, мед - 100 р.
Морс яблучний
Яблука помити, натерти на крупній терці, віджати сік. Вичавки залити гарячою водою, проварити 10-15 хвилин, наполягти протягом півгодини, процідити, додати цукор, віджатий сік і ще раз процідити.
* На 1 л морсу: яблука -150 г, вода - 1 л, цукор-пісок - 120 г (якщо яблука кислі, норму цукру збільшити).
Морс журавлинний (яблучний) з морквяним соком
У приготований, як вказано вище, журавлинний (яблучний) морс додати морквяний сік, цукор і розмішати. Сік приготувати так: моркву помити, очистити, натерти на дрібній терці, сік віджати через марлю.
* На 1 л морсу: морс журавлинний (яблучний) - 800 мл, сік морквяний - 200 мл, цукор-пісок - 50 р.
Морс брусничний
Брусницю перебрати, промити і розім'яти дерев'яною ложкою. З подрібнених ягід віджати сік через марлеву серветку. Вичавки залити гарячою водою і проварити 5-10 хвилин. Відвар процідити, розчинити в нім цукор, довести до кипіння, охолодити і з'єднати з рані віджатим соком. Витримати 1-2 дні. Подавати охолодженим з харчовим льодом.
* На 1 л морсу: брусниця - 150 г, вода - 1 л, цукор-пісок - 120 р.
Морс брусничний з медом
Готувати по рецептурі "Морс брусничний", замість цукру додати мед.
* На 1 л морсу: брусниця - 150 г, вода - 1 л, мед - 100 р.
Морс чорничний
Чорницю перебрати, промити, розім'яти, віджати сік і поставте його в холодильник. Вичавки залити гарячою водою, прокип'ятити 10-15 хвилин і процідити. Відвар з'єднати з чорничним соком, додати цукор. Подавати охолодженим.
* На 1 л морсу: чорниця - 150 г, вода - 1 л, цукор-пісок - 120 р.
Морс малиновий
Підготовлену малину розім'яти, сік віджати через марлю; вичавки залити гарячою водою, проварити 5-7 хвилин і процідити. У відвар додати цукор і віджатий малиновий сік.
* На 1 л морсу: малина - 170 г, вода - 1л, цукор-пісок - 120 р.
* На 1 л морсу: полуниця - 200 г, вода - 1л, цукор-пісок - 120 р.
Морс черносмородіновий
Смородину перебрати, промити розім'яти, віджати сік, злити його скляний посуд, накрити кришкою і поставити в холодильник. Вичавки залити гарячою водою, до вести до кипіння, проварити 10 хвилин, потім процідити. Отриманий відвар з'єднати з охолодженим соком, додати цукор і добре перемішати. Так само готують морс з червоної і білої смородини.
* На 1 л морсу: смородина чорна - 150 г, вода - 1 л, цукор-пісок - 120 р.
Морс вишневий
Вишні помити, видалити кісточки, ягоди розім'яти дерев'яним товкачем (або дерев'яною ложкою), віджати сік, злити його в скляну банку, накрити кришкою і поставити в холодильник. Вичавки залити гарячою водою, варити 10-15 хвилин, потім процідити. У отриманий відвар влити охолоджений сік, додати цукор і добре розмішати. Подавати охолодженим.
* На 1 л морсу: вишня - 200 г, вода - 1 л, цукор-пісок - 120 р.
* На 1 л морсу: калина -150 г, цукор-пісок - 120 г, вода - 1л.
Морс з калини з медом
Мед розчинити в теплій кип'яченій воді, додати сік калини, перемішати і подати в охолодженому вигляді.
* На 1 л морсу: сік калини - 100 мл, мед - 100 г, вода - 900 мл.
Морс лимонний (апельсиновий)
З лимона (апельсина) вижати сік. Цедру дрібно нарізувати, обдати кип'ятком для видалення гіркоти, потім залити гарячою водою і проварити 10-15 хвилин. Відвар процідити, розчинити в нім цукор, додати сік лимона (апельсина). Подавати холодним з харчовим льодом.
* На 1 л морсу: лимон (апельсин) - 1 шт., вода -1 л, цукор-пісок - 150 р.
Морс з ревеню
Ревінь промити, очистити, нарізувати дрібними шматочками і зварити з гвоздикою і апельсиновою або лимонною цедрою. Процідити, додати цукор або мед, охолодити.
* На 1 л морсу: ревінь - 200 г, вода - 1л, цукор-пісок -75 г або мед - 50 г, гвоздика - 2-3 шт., цедра апельсина або лимона.
Морс буряковий
Буряк помити, очистити і натерти на дрібній терці. З подрібненого буряка віджати сік. Вичавки залити гарячою водою і проварити 15-20 хвилин. В кінці варива додати цукор, лимонний сік і віджатий сік буряка. Довести до кипіння, але не кип'ятити, процідити. Подавати охолодженим з харчовим льодом.
* На 1 л морсу: буряк - 200 г, вода - 1л, цукор-пісок - 100 г, лимон - 1 шт.
Морс з чорної бузини
Відібрані і промиті ягоди чорної бузини залити кип'ятком на 5 хвилин, відкинути на друшляк, роздавити товкачем, віджати сік, всипати в нього цукор, влити воду, довести до кипіння, охолодити і витримати 1-2 дні.
* На 1 л морсу: сік чорної бузини - 500 мл, цукор-пісок - 100 г, вода - 500 мл.
Дописати коментар