Яблука 1,6 кг, сир 500 г, родзинки 1 1/2 стакана, масло вершкове 90 г, яйця (жовтки) 8 шт., крупа манна 2 ст. л., сметана 1 1/2 стакана, цукор 1/2 стакана. Сир протирають, змішують з манною крупою, родзинками, цукром (80 г), жовтками, розтопленим маслом. З яблук видаляють серцевину, заповнюють яблука фаршем і запікають в духовці. Подають із сметаною і цукром.
Яблука, жаренные в тесті
Яблука 5-6 шт., цукровий пісок 1 ст. л., мука пшенична 2/3 стакана, яйця 5 шт., цукрова пудра 2-3 ст. л., молоко 2/3 стакана, сметана 3 ст. л., масло вершкове 60 г, сіль за смаком. Промиті яблука без серцевини і шкірки нарізувати кружечками завтовшки 0,5 см і посипати цукром. Жовтки, цукор, сіль, сметану, муку ретельно перемішати і розвести молоком.
Білки збити і обережно ввести в тісто. Кружечки яблук за допомогою поварської голки занурювати в тісто, а потім швидко класти на сковороду з розігрітим жиром.
Обсмажувати до утворення золотистої скориночки. При подачі яблука посипати цукровою пудрою.
Яблука печені з варенням
10 яблук, 1/2 стакана варення. Вийняти з яблук серцевину (не прорізаючи яблука наскрізь), наколоти шкірку, заповнити яблука варенням і покласти їх на сковороду. Підлити 2-3 ст. ложки води і поставити на 15- 20 хвилин в духовку з середнім жаром.
Як тільки яблука зробляться м'якими, їх потрібно вийняти, дати злегка остигнути, після чого перекласти на блюдо і полити сиропом, що зверху утворився на сковороді.
Яблука печені
Яблука 7-8 шт., цукровий пісок 1/2 стакана, цукрова пудра 1 ст. л. Для сиропу: цукровий пісок 1/2 стакана, журавлина 30 г, вода 1/2 стакана. З промитих яблук (бажано зимових сортів) колончатою виїмкою видалити серцевину. Яблука укласти на деко або в сотейник, отвори наповнити цукром, на дно сотейника налити трохи води.
Запікати в духовці 15-20 хвилин. Готові яблука розкласти в порційний посуд, полити сиропом і посипати цукровою пудрою.
Цукровий сироп приготувати на відварі журавлини.
Яблука в червоному вині
75 г яблук, 40 г цукру, 10 г вина, 1 г кислоти лимонної. Яблука в червоному вині готувати так само, як "Груші в хересі ", але без мигдаля.
Чорнослив, фарширований сиром і горіхами
Сир 500 г, чорнослив 500 г, яйця (жовтки) 8 шт., крупа манна 2 ст. л., цукор 3 ст. л., горіхи волоські (ядро) 1 1/2 стакана, сметана 2 1/4 стакана, масло вершкове 25 р. Сир протирають, змішують з манною крупою, жовтками, цукром і дрібно рубаними підсмаженими горіхами. Чорнослив замочують в холодній воді і видаляють кісточки.
Підготовлений чорнослив фарширують сирною масою, укладають на сковороду, підливають трохи води і запікають в духовці.
Сметану збивають і укладають на чорнослив при подачі на стіл.
Чорнослив, фарширований сиром
Чорнослив 3 стакани, сир 160 г, яйця 2 шт., цукровий пісок 3 ст. л., масло вершкове 40 г, сметана 3/4 стакана. Чорнослив ретельно промити, залити невеликою кількістю води і дати набубнявіти протягом 2-3 годин. Сир розтерти з яйцем і цукром. З чорносливу вийняти кісточки і начинити його сирною масою, після чого викласти на сковороду, залити сметаною і запекти.
При подачі полити розтопленим вершковим маслом.
Пюре з чорносливу із збитими вершками
Чорнослив 500 г, цукровий пісок 250 г, вершки 1 стакан, цукрова пудра 2 ст. л., ванілін на кінчику ножа. Перебраний, ретельно промитий чорнослив залити невеликою кількістю води і припустити до готовності. Після чого видалити кісточки, протерти, додати цукор, проварити пюре на слабкому вогні 5 хвилин, ввести ванілін. Пюре охолодити, розкласти в порційний посуд. Зверху покласти збиті вершки, змішані з цукровою пудрою.
Полуниця із сметаною
Полуниця, сметана, цукор. Перебрати 1/2 кг полуниці, промити, відкинути на друшляк і дати воді стекти. Укласти на блюдо у вигляді усіченої піраміди і покрити сметаною, збитою з цукром.
Навколо піраміди відсадити з кондитерського мішка з великою трубочкою вінок із сметани.
Перед подачею витримати полуницю в холодильнику протягом 1 години.
зефір яблучний
Яблука 6-7 шт., цукровий пісок 1 1/2 стакана, яєчні білки 7 шт., лимонний сік 2 чайн.л., желатин 1 ст. л. Промиті яблука випекти цілком або розрізає на частини і протерти. Яблучне пюре, додавши цукор, варити до загусання, безперервно помішуючи.
Білки охолодити, збити і з'єднати з яблучним пюре. У суміш ввести розчинений желатин, додати лимонний сік, все ретельно перемішати, розкласти в порційний посуд і охолодити. Груші в сиропі
Груші 3-4 шт., цукровий пісок 3 ст. л., вино виноградне 1 1/2 стакана, вода 2 стакани. Зварити на воді цукровий сироп. Груші вимити і, не видаляючи серцевини, зварити в цьому сиропі до готовності.
Готові груші обережно вийняти з сиропу і охолодити. У сироп влити вино і уварити.
Груші подавати в порційному посуді, заливши готовим охолодженим сиропом.
Груша, запечена в духовій шафі
Груші, цукор, масло вершкове. Розрізати груші на чотири частки. Видалити серцевину і укласти в змащене маслом деко. Посипати груші цукром і на кожну частку її покласти по шматочку масла. Налити в деко трохи води і запекти груші в духовці.
Апельсини або мандарини з цукровим сиропом
Апельсини 4-5 шт., мандарини 10-12 шт., цукровий пісок 1 1/4 стакана, цедра 1/2 апельсина, вода 1 стакан. Апельсини або мандарини очистити від шкіри і волокон, нарізувати кружечками і видалити зерна. Мандарини можна розділити на часточки. Нарізану соломкою цедру обшпарити.
Приготувати цукровий сироп на воді, покласти в нього натерту цедру.
Апельсини або мандарини розкласти в порційний посуд і залити гарячим сиропом, дати постояти 2-3 години. Подавати в холодному вигляді.
Ананас, консервований в сиропі
80 г ананаса консервованого, 25 г сиропу, 5 г вина, 1 г кислоти лимонної. Консервований ананас, нарізаний кружечками, розкласти у вази і залити сиропом з лимонною кислотою і вином.
Дописати коментар