Запікати можна сиру, пріпущенную або заздалегідь обсмажену рибу. Найчастіше для запікання використовують філе або цілу дрібну рибу. Сиру рибу запікають натуральною або з картоплею, смажену і пріпущенную з гарніром і соусом.
Запікати рибу найзручніше в невеликих глибоких деках і, що особливо важливе, в добре нагрітій духовій шафі (190 - 2000 З ). Інакше риба висихає і погано запікається.
Короп, зубан печені
Очищену і промиту рибу розрізати уздовж хребтової кістки, нарізувати упоперек на шматки і занурити на 2 - 3 хвилини в підсолене молоко. Потім обваляти в муці або сухарях і шкірою догори укласти на підмаслену сковороду. Сбризнуть маслом і поставити в духову шафу. Через 5 хвилин шкіра риби почне підрум'янюватися. Філе запікається через 6-7 хвилин, а шматки з кісткою - через 12 хвилин.
Подати рибу на стіл в сковороді. Можна перекласти її на підігріте блюдо і полити маслом з сковороди. На гарнір подати картоплю, огірки, зелений салат.
Приготовану рибу можна подати і холодною з огірками, помідорами, маринованими овочами або фруктами.
* На 500 гр. риби - 1/4 ст. молока, 2 ст.л. муки, 2 ст.л. масла, сіль на смак
Морський окунь, тріска, запечені з луком
Підготовлену рибу нарізувати порційними шматками, посолити, поперчити, обваляти в муці. Дрібно нарізувати ріпчасту цибулю і злегка обсмажити його на рослинному маслі.
Викласти рибу в глибоку сковороду або на деко, посипати зверху смаженим луком, влити рослинне масло і додати 2 - 3 ст.л. гарячої води. Поставити в духову шафу і запікати 20 хвилин, після чого обережно викласти на блюдо, залити соком, що утворився при запіканні, посипати зеленню. Подати з картоплею або гречаною кашею.
* На 750 гр. риби (500 гр. філе) - 1-2 головки лука, 3 ст.л. рослинного масла, 2 ст.л. муки, сіль і перець на смак
Риба, запечена в молочно-яєчному соусі
Порційні шматки риби посолити, поперчити, обваляти в муці і обсмажити на маслі. Викласти рибу в змащений маслом сотейник. Змішати яйце з молоком і сіллю. Залити цією сумішшю рибу, посипати тертим сиром і меленими сухарями. Запекти в духовій шафі. Гарнірувати картопляним пюре.
* На 600 гр. риби - 1,5 ст. молока, 2 яйця, 1 ст.л. вершкового масла, 1 ст.л. тертого сиру, 2 ст.л. сухарів, 2 ст.л. муки, сіль і перець на смак
Риба, запечена в сметані
Шматки риби посолити, поперчити, обваляти в муці і обсмажити на сковороді з маслом. Обсмажити також білі гриби, очищені, промиті, нарізані, і картоплю, нарізану кухлями завтовшки 0,5 див. Рибу укласти на сковороду, на кожен шматок покласти кухлі звареного круто яйця і гриби. Потім обкласти рибу кухлями смаженої картоплі і полити процідженим соусом із сметани. Потім посипати рибу тертим сиром, полити розтопленим маслом і поставити в духову шафу на 5 - 6 хвилин, щоб підрум'янилася. При подачі на стіл посипати зеленню.
Соус: нагрівати 1 ст. сметани і, коли вона закипить, додати 1 ст.л. муки, змішану з 1 ст.л. масла, розмішати, кип'ятити 1-2 хвилини і посолити.
* На 750 гр. риби (500 гр. філе) - 800 гр. картоплі, 2 яйця, 200 гр. свіжих білих грибів, 25 гр. сира, 1 ст.л. муки, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
Риба, запечена в пергаменті
Підготовлену рибу нарізувати порційними шматками і укласти в емальовану каструлю, посипати сіллю, перцем і тонко нашаткованою ріпчастою цибулею. Сбризнуть рослинним маслом і витримати на холоді 1-2 години. Нарізувати пергаментний папір для загортання шматків риби, змастити її тонким шаром вершкового масла. Ретельно загорнути кожен шматок риби. Змастити рослинним маслом деко, викласти на нього рибу в пергаменті, поставити в духову шафу і запікати до тих пір, поки папір не зарум'яниться. Гарнірувати відварною картоплею і окремо подати майонез з хріном.
* На 600 гр. риби - 1 головка лука, 2 ст.л. рослинного масла, 1 ст.л. вершкового масла, сіль і перець на смак
Тріска, палтус, запечені під грибним соусом
Відварити картоплю в "мундирі", очистити від шкірки і нарізувати скибочками. Відварити свіжі гриби, порубати. Дрібно нашаткувати лук, викласти разом з грибами на добре розігріту з жиром сковороду, обсмажити протягом 5 хвилин, після чого посипати мукою і продовжувати смажіння протягом 3 хвилин. Скласти в сотейник, влити 2 ст. кип'ятку, додати спеції і сіль. Варити на повільному вогні до тих пір, поки соус не загусне. Підготовлену, нарізану порційними шматками рибу посолити, обваляти в мелених сухарях, обсмажити з обох боків до утворення рум'яної скориночки. Викласти рибу в соус поверх лука і грибів, навколо розташувати картоплю, сбризнуть маслом і посипати сухарями. Запекти в духовій шафі.
* На 600-800 гр. риби - 4-6 шт. білих грибів або 8-10 шампіньйонів, 1 головка ріпчастої цибулі, 1 ст.л. муки, 1 лавровий лист, 3 - 4 горошини перцю, 500 гр. картоплі, 2 - 3 ст.л. масла, 2 ст.л. мелених сухарів, сіль на смак
Риба, запечена в грибному соусі, зі свіжою капустою
Відварити в невеликій кількості сушені гриби. Витягувати з відвару і, нарізує скибочками, обсмажити. Белокочанную капусту нашаткувати, залити грибним відваром, додати топлене масло. Закрити посуд кришкою і поставити гасити капусту. Через 40-50 хвилин додати в капусту подрібнений і злегка обсмажена ріпчаста цибуля, цукор, лавровий лист, перець. Продовжити гасіння до готовності. Підготовлену рибу нарізувати, посолити, поперчити і підрум'янити з обох боків на розігрітому маслі. Змастити сотейник жиром, викласти капусту, поверх неї помістити рибу, посипати грибами і, заливши сметаною, запекти в духовці.
* На 500-600 гр. риби - 1 кг капусти, 25 гр. сушених білих грибів, 2 ст.л. топленого масла, 1 головка ріпчастої цибулі, 1 лавровий лист, 3 - 5 горошин запашного перцю, 1/2 ст. сметани, сіль і перець на смак
Риба, фарширована гречаною кашею, запечена
Очистити цілу рибу, відрізувати голову біля плавників, вийняти нутрощі, не розрізаючи черевця. Рибу ретельно промити, протерти рушником усередині черевця, посолити і начинити гречаною кашею, змішаною з підсмаженим луком і рубаними вареними яйцями. Зверху рибу посипати перцем і обваляти в муці, обсмажити на сковороді з маслом і поставити в духову шафу. Через 5 - 6 хвилин вийняти, облити сметаною і знову поставити в духовку на 3 - 5 хвилин, поливаючи з ложки соком, що утворився. Тривалість запікання риби залежить від її розміру і температури в духовій шафі. Подати в цій же сковороді з соком, що утворився.
* На 750 гр. риби - 100 гр. гречаної крупи, 2 яйця, 1 ст. сметани, 1 головка лука, 1 ст.л. муки, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
Дописати коментар