Для приготування грибних блюд використовують найчастіше білі гриби, підберезники, підосиновики, шампіньйони, сморчки, маслюки, лисички, опеньки.
У білих грибів, а також підосиновиків і підберезників ніжки треба чистити від землі і тонко зрізати з них шкірку, відокремивши капелюшок від ніжки, а потім промити і обшпарити гарячою водою.
Шампіньйони очистити від землі, промити їх в холодній воді, перекласти в чисту каструлю, залити гарячою водою, додати лимонну кислоту, щоб гриби не втратили колір, і кип'ятити 20 хвилин.
Сморчки і лисички треба перебрати, очистити від землі, промити і кип'ятити 10 хвилин. Потім знову промити, нарізувати і смажити.
У маслюків треба очистити ніжки, а з капелюшків зняти плівку, потім їх промити, нарізувати і обсмажити.
Гриби смажені
Страхувати на сковороді з маслом дрібно нарізаний лук, додати очищені, промиті, обшпарені гарячою водою і нарізані крупними скибочками гриби, посолити, обсмажити, помішуючи, на сильному вогні. В кінці смажіння додати масло. Подати на тій же сковороді гарячими, посипавши зеленню. Можна додати скибочки варених яєць.
* На 500 гр. свіжих грибів - 3-4 ст.л. масла, 2 головки лука, сіль на смак, зелень
Гриби, що гасяться в сливках
Свіжі гриби (білі, підберезники, підосиновики) очистити, промити, обшпарити, а потім нарізувати часточками, посолити і злегка обсмажити. Після цього скласти їх в горщик або каструлю і залити кип'яченими сливками. Зелень петрушки і кропу зв'язати, вкласти в середину пучка корицю, гвоздику, перець, лавровий лист і покласти в каструлю з грибами. Гриби посолити, накрити кришкою і поставити в помірно гарячу шафу на 1 годину для гасіння. Коли гриби будуть готові, зв'язану зелень вийняти.
* На 500 гр. грибів - 1 ст. сливок, 1 ст.л. масла, сіль на смак, зелень петрушки і кропу 1 лавровий лист, корицю, гвоздику, перець
Гриби запечені
Сморчки очистити, промити і покласти на 5-10 хвилин в киплячу воду, після чого відкинути на друшляк і знову промити в холодній воді. Нарізані скибочки грибів підсмажити на розігрітій сковороді з маслом. В кінці обсмажування посипати мукою, перемішати, влити сметану, дати прокипіти, а потім полити маслом, посипати тертим сиром (за бажанням) і запекти в духовій шафі.
Солянка грибна
Капусту нашаткувати, покласти в каструлю, додати масло, трохи води і гасити близько 1 години. За 15-20 хвилин до закінчення гасіння додати томат-пюре, цукор, сіль, перець, лавровий лист, оцет.
Гриби (білі, рижки, підберезники і ін.) очистити, промити і покласти на 10-15 хвилин в киплячу воду, потім нарізувати скибочками і обсмажити в маслі. Склавши гриби в миску, на тій же сковороді підсмажити лук і потім змішати його з грибами, додавши нарізаний огірок, сіль, перець.
Половину капусти укласти шаром на змащену жиром сковороду, на капусту викласти гриби і знов покрити шаром капусти, що залишилася. Посипати сухарями і сбризнуть маслом, поставити в духову шафу для запікання.
* На 500 гр. свіжих грибів - 1 кг свіжій капуста, 1 солоний огірок, 1 головка лука, 2 ст.л. томату-пюре, 1-2 ч.л. цукру, 2 ст.л. масла, сіль і перець на смак
Дописати коментар