Дуже смачно!
 
неділя, травня 04, 2008
Каші з маслом


При вариві каші підготовлену крупу засипають в киплячу рідину з розчиненими в ній злитиму і, якщо треба, цукром і варять на середньому вогні при періодичному помішуванні до рівномірного загусання каші. Після цього каструлю закривають кришкою і доварюють кашу на слабкому вогні на плиті або в духовій шафі. Якщо температура шафи дуже висока, то посуд з кашею ставлять на деко або сковороду з водою. Для поліпшення смаку і консистенції готової каші, особливо розсипчастої, в рідину перед засипкою крупи можна додати трохи жиру. Розсипчасті каші готують переважно з рису, пшона, гречаної, перлової і пшеничної круп в основному на воді або бульйоні. Попереднє обсмажування круп, яке іноді застосовують для приготування розсипчастих каш, не рекомендується, оскільки живильна цінність круп при цьому знижується. Крім того, гречану крупу виробляють із зерна, заздалегідь підвернутого тепловій обробці. Розсипчасті каші можна використовувати, як самостійне блюдо і на гарнір до гарячим м'ясним, рибним блюдам, а також для приготування фаршей.

Гречана каша з маслом

У киплячу підсолену воду всипати підготовлену крупу і, помішуючи, варити до тих пір, поки не вбереться вся вода. Коли каша загусне, каструлю щільно закрити кришкою, зменшити нагрів до мінімального і залишити кашу на 1-1,5 ч для упрівання. Можна для цього поставити каструлю з кашею в заздалегідь нагріту духову шафу. У готову кашу покласти масло і розпушити в каструлі вилкою.

* На 2 стакани гречаної крупи (ядриці)
- 3 стакани води, 3/4 чайної ніжки сопи, 2 ст. ложки масла.

Гречана каша з молоком

Готову гарячу розсипчасту кашу, не заправлену маслом, розкласти в глибокі тарілки і залити гарячим молоком, а охолоджену кашу - холодним. Молоко можна подати і окремо, в стакані.

* На 2 стакани гречаної крупи (ядриці)
- 3 стакани води, 3/4 чайної ложки солі, 2 л молока.

Гречана каша з шпиком і луком

Зварити розсипчасту гречану кашу (див. "Гречана каша з маслом"). Шпика нарізувати тонкими скибочками, а потім соломкою і обсмажити разом з нарізаним кільцями луком до золотистого кольору. Готову кашу перед подачею змішати з обсмаженим шпиком і луком.

* На 2 стакани гречаної крупи (ядриці)
- 3 стакани бульйону або води, 100-150 г шпика, 2-3 головки ріпчастої цибулі.

Гречана каша з печінкою або мізками

Яловичу, телячу або свинячу печінку промити, зачистити від плівок і жовчних проток. Яловичі або телячі мізки покласти на 15 мін в холодну воду, потім, вийнявши з води, зняти плівку. Підготовлені печінку або мізки нарізувати скибочками, посолити, обваляти в муці і обсмажити з обох боків на добре розігрітій з жиром сковороді, потім дрібно нарізувати. Окремо на жирі обсмажити дрібно нарізаний лук. Перед подачею продукти змішати з кашею (див. "Гречана каша з маслом") і всі разом прожарити протягом декількох хвилин.

* На 2 стакани гречаної крупи (ядриці)
- 3 стакани води, 300 г печінки або мізків, 1-2 головки ріпчастої цибулі, 1 чайна ложка солі, 1 ст. ложка муки, 2-3 ст. ложки масла.

Гречана каша з грибами

Сушені гриби промити в теплій воді, покласти в каструлю, залити 3 стаканами води і залишити на 1-1,5 ч для набухання. Потім гриби вийняти з води, знову промити для видалення піску, що залишився, і дрібно нарізувати, покласти назад в ту ж воду, заздалегідь перелиту в інший посуд для відділення від осаду, що утворився, посолити і поставити варити. Коли вода закипить, процідити її, гриби промити гарячою водою, знову покласти в проціджену "грибну воду" і, коли вона закипить на вогні, засипати ядрицю, розмішати і варити кашу до загусання. Після чого поставити її на 1-1,5 ч в духову шафу для упрівання. Лук дрібно нарізувати і підсмажити на сковороді з маслом, можна з рослинним. Підсмажений лук змішати з готовою кашею.

* На 2 стакани гречаної крупи (ядриці)
- 7-8 сушених грибів, 2 головки ріпчастої цибулі, 1 чайна ложка солі, 2-3 ст. ложки масла.

Гречана каша з гарбузом

Гарбуз очистити від шкіри і зерен, нарізувати дрібними кубиками, покласти в киплячу воду або молоко, розбавлене наполовину водою, додати сіль, цукор і довести до кипіння. Потім всипати промите пшоно і, помішуючи, варити до загусання, після чого поставити кашу на 25-30 мін в духову шафу для упрівання. При подачі полити кашу розтопленим маслом.

* На 1
,5 стакана пшона - 700 г гарбуза. 3 стакани води, 2/3 чайної ложки солі, 1 ст. ложка цукру. 1-2 ст. ложки масла.

Пшенична каша з маслом

У киплячу підсолену воду засипати промиту крупу (мелкодробленую не промивають) і варити, помішуючи, до загусання. Потім каструлю закрити кришкою і поставити на 40-50 мін для упрівання в духовку. При подачі полити маслом.

* На 2 стакани крупи
- 4 стакани води для розсипчастої каші або 5 стаканів для в'язкою, 2/3 чайної ложки солі.

Ячна каша з рослинним маслом

Крупу всипати в киплячу підсолену воду, додати 1 ст. ложку рослинного масла і варити кашу до загусання, після чого поставити на 30-40 мін в духовку для упрівання.

Дрібно нарізаний лук злегка обсмажити на рослинному маслі і заправити їм готову кашу.

*

* На 2 стакани крупи
- 4 стакани води, 2-3 головки ріпчастої цибулі, 1 чайна ложка солі, 2-3 ст. ложки рослинного масла.

Ячна каша з шкварками

Крупу всипати в киплячу підсолену воду і варити кашу при середньому нагріві до загусання. Шпика дрібно нарізувати і обсмажити на сковороді до утворення шкварок. Вміст сковороди влити в кашу, що загусла, розмішати і поставити на 30-40 мін в духову шафу для упрівання.

* На 2 стакани крупи
- 4 стакани води, 100 г свіжого свинячого сала, 1 чайна ложка солі.

Каша з саго з маслом

У киплячу підсолену воду всипати саго і, знявши з вогню, залишити на 10-15 мін для набухання. Потім додати 2 ст. ложки масла, перемішати і поставити кашу в духову шафу на 25-30 мін для упрівання. Зварене таким чином саго можна використовувати і як начинку для пирогів. Перед подачею в гарячу кашу покласти масло і розмішати.

* На 1,5 стакана саго
- 4 стакани води, 1 чайна ложка солі, 4 ст. ложки масла.

Перлова каша з маслом

Крупу проварити в киплячій воді протягом 5 мін, потім відкинути на сито. У каструлю влити 3,5 стакана води, посолити, додати 1 ст. ложку масла, довести до кипіння, після чого всипати підготовлену крупу і варити кашу до загусання, після чого поставити її на 1,5 ч в духову шафу. У готову кашу покласти масло і розмішати.

* На 2 стакани крупи
- 1 чайна ложка сопи, 3 ст. ложки масла.


Рисова каша розсипчаста

Підготовлений рис всипати в киплячу підсолену воду або в м'ясний або курячий бульйон, додати 2 ст. ложки масла і варити при слабкому кипінні до загусання, зрідка помішуючи. Потім каструлю з кашею закрити кришкою і поставити в несильно нагріту духову шафу на 45-50 мін

Кашу, зварену на воді, подають як самостійне блюдо з маслом або солодким фруктовим соусом; кашу, зварену на бульйоні, подають до відварного, тушкованого і смаженого м'яса або птаха.

* На 2 стакани рису
- 4 стакани води, 1 чайна ложка солі, 3-4 ст. ложки масла.
написав Жулли @ неділя, травня 04, 2008  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates