Какао народилося в Мексиці. Що населяють цю країну стародавні індійці - ацтеки готували з бобів какао напій, який називали "чекоатль", що означає "гірка вода".
Какао-боби - це насіння шоколадного дерева. Вони містять до 50 % жирів, 6-10 % вуглеводів, 15 % азотистих речовин, 1,3-1,7 % Теоброміну, який збудливо діє на серцево-судинну і нервову системи. Какао володіє і тонізуючою дією на організм, знімає втому і підвищує працездатність. Крім того, какао-боби містять кофеїн, червоний какао-пігмент і близько 40 летючих з'єднань, які додають йому специфічний аромат.
Насіння какао розтирає, обсмажує і знежирює, перемелює в порошок, з якого і готують напій. Іноді в порошок для посилення аромату додають ванілін.
Какао гарячіше
Какао-порошок змішати з цукром, додати трохи гарячіше за воду, розтерти до утворення однорідної маси, залити кип'ятком, довести до кипіння. Готовий напій налити в чашку і подати.
* На 1 порцію: какао-порошок - 20 г, цукор-пісок - 20 г, вода - 200 мл.
Какао з молоком
Змішати порошок какао з цукром, додати невелику кількість молока і розтирати до отримання однорідної маси. Потім влити тонкою цівкою кипляче молоко, поставити на вогонь і довести до кипіння. Налити в чашку і подати.
* На 1 порцію: молоко - 200 мл, какао-порошок - 10 г, цукор-пісок - 20 р.
Какао з яєчним жовтком
Змішати какао-порошок з половиною норми цукру, передбаченою рецептурою, додати трохи води, розмішати до утворення однорідної маси. Влити тонким струменем кип'яток, поставити на вогонь і довести до кипінні. Налити напій в чашку, зверху покласти яєчний жовток, збитий в піну з цукром, що залишився, і подати.
Порошок какао змішати з цукром (10 г), додати невелику кількість води, розтерти до однорідної маси, влити тонким струменем кип'яток, поставити на вогонь і довести до кипіння. Яєчний жовток збити з цукром (10 г), окремо збити білок з цукром (10 г). Какао налити в чашку, додати збитий жовток і білок, посипати тертим шоколадом і подати.
* На 1 порцію: какао-порошок - 20 г, цукор-пісок - 30 г, вода - 200 мл, яйце - 1/2 шт., шоколад - 10 р.
Какао з молоком, що згущує
Молоко, що згущує, з цукром розбавити невеликою кількістю води (20 % норми) і поступово змішати з какао-порошком. Додати воду, що залишилася, довести до кипіння і подати.
* На 1 порцію: какао-порошок - 5 г, молоко, що згущує, - 40 г, вода - 170 мл.
Дописати коментар