Треба враховувати, що при вариві в солоному і кислому середовищі боби розварюються дуже поволі, тому сіль і соуси додають тільки в самому кінці варива, коли боби доведені до готовності. Не слід зливати відвар з-під бобів, в нього переходять дуже цінні харчові речовини.
Квасоля або горох з маслом і луком
Квасолю (горох) промити і замочити в холодній воді на 6-8 ч, потім воду злити, квасолю (горох) залити свіжій водою, поставити варити. Коли квасоля (горох) звариться, відвар злити, додати підсмажений на маслі лук, посолити і перемішати.
* На 1 стакан квасолі (гороху) - 1/2 чайної ложки солі, 1 головка лука, 1 ст. ложка масла.
Квасоля в томаті
Зварити квасолю, як вказано вище, воду злити, додати підсмажений в маслі лук, томат-пюре, посолити, перемішати і прогріти.
* На 1 стакан квасоля - 2 ст. ложки томату-пюре, 1 головка лука, 1 ст. ложка масла .
Квасоля з горіхами
Квасолю зварити, як вказано в рецепті "Квасолю або горох з маслом і луком", додати лук і всі разом прогріти.
Ядра волоського горіха стовкти, додати в квасолю, посипати сіллю, перцем і розмішати. Підготовлену квасолю перекласти в салатник або глибокий фарфоровий посуд і перед подачею на стіл посипати рубаною зеленню. Можна подавати в гарячому або холодному вигляді.
* На 1 стакан квасолі - 50 г ядер волоського горіха. 1 головка ріпчастої цибулі або 50 г зеленого.
Котлети з квасолі з грибним соусом
Зварену квасолю змішати із замоченим в молоці хлібом, пропустити через м'ясорубку, додати сирі яйця, сіль і ретельно вимісити. З отриманої маси сформовать котлети, обваляти їх в сухарях і обсмажити на сковороді, розігрітій з маслом. Подати з грибним соусом.
* На 2 стакани квасолі - 50 г білого хліба, 1/4 стакана молока, 2 яйця, 20 г сушених грибів, 1/2 ст. ложки муки, 2 ст. ложки мелених сухарів, 3 ст. ложки масла.
Пюре з гороху або чечевиці
Горох або чечевицю перебрати, промити, замочити (горох на 6-8 ч, чечевицю на 5-6 ч) і потім зварити на слабкому вогні до готовності, воду, що після чого залишилася, злити і пропустити горох або чечевицю через м'ясорубку або протерти через сито. Потім додати дрібно нарізаний і підсмажений на маслі лук, посолити і знову добре перемішати.
* На 1 стакан гороху або чечевиці - 1 головка лука, 2 ст. ложки масла.
Дописати коментар