субота, травня 24, 2008 |
Сбітень |
 Сбітень - це смачний, солодкий напій, приготований з води, меду або патоки з додаванням різних прянощів (лавровий лист, кориця, гвоздика, імбир, кардамон, мускатний горіх і іноді переп). Був широко поширений в Росії до середини 19 століть. Пили сбітень гарячим, оскільки він був прекрасним зігріваючим засобом в холодну пору року.
Сбітень російський
У гарячій воді розчинити мед, додати цукор, гвоздику, корицю, імбир, кардамон, лавровий лист, поставити на вогонь, прокип'ятити 10-15 хвилин, процідити. Подавати гарячим.
* На 1 л напою: мед - 150 г, цукор-пісок - 150 г, лавровий лист - 2 г, гвоздика, кориця, імбир, кардамон - по 5 г, вода - 1 л.
Сбітень шереметьевський
У гарячій воді розчинити мед, цукор, додати корицю, гвоздику, м'яту, хміль. Поставити на вогонь, прокип'ятити 30 хвилин, процідити. Подавати гарячим.
* На 1 л напою: мед - 100 г, цукор-пісок - 50 г, кориця - 0,3 г, цвяха - 0,2 г, пом'ята - 0,2 г, хміль - 3 г, вода - 1л.
Сбітень московський
Мед розчинити в кип'ятку, додати гвоздику, корицю, сік брусниці або журавлини, прокип'ятити протягом 30 хвилин, знімаючи піну. Готовий напій процідити і подати гарячим.
* На 1 л напою: мед - 100 г, кориця - 0,3 г, цвяха - 0,2 г, сік брусниці або журавлини - 100 мл, вода - 900 мл. |
написав Жулли @ субота, травня 24, 2008  |
|
|
Дописати коментар