Тушковані овочі відрізняються приємним специфічним смаком і ароматом. Гасити їх можна у воді, м'ясному відварі, соусі. При цьому бажано додавати приправи і прянощів. Харчова і енергетична цінність тушкованих овочів набагато вища, ніж відварних. Перед гасінням деякі овочі злегка обсмажуються на маслі.
Картопля, що гаситься з грибами
Очищені і промиті свіжі гриби обшпарити кип'ятком, нарізувати і обсмажити на сковороді разом з шинкованим луком. Очищену картоплю нарізувати часточками, обсмажити і покласти разом з обсмаженими грибами в каструлю, залити водою, додати сіль, перець, лавровий лист, 1-2 гілочки петрушки і, накривши кришкою, гасити на вогні 25-30 хвилин. У картоплю можна покласти 1-2 ст.л. сметани. Перед подачею на стіл видалити гілочки петрушки і лавровий лист, а картоплю посипати рубаною зеленню.
Картоплю можна приготувати з сушеними грибами. В цьому випадку гриби треба заздалегідь зварити, нарізувати, а потім обсмажити разом з луком. Частину грибного відвару можна використовувати для гасіння картоплі, останнє - для супу.
* На 750 гр. картоплі - 500 гр. свіжих грибів, 1-2 головки лука, сіль, перець і лавровий лист на смак, 1/2 ст. сметани, 3 ст.л. масла
Картопля, що гаситься з копченою грудинкою
Очищену картоплю нарізувати часточками. Лук нашаткувати і підсмажити на маслі. Копчену грудинку нарізувати невеликими скибочками. Всі ці продукти скласти в каструлю, залити водою так, щоб вода тільки покрила їх, додати томат-пюре, сіль, перець, лавровий лист, накрити кришкою і гасити 40-50 хвилин.
* На 500 гр. картоплі - 100 гр. копченої грудинки, 1 головка лука, по 1 ст.л. томату-пюре і масла, сіль і перець на смак 1 лавровий лист
Капуста тушкована
Очищену капусту нашаткувати, покласти в каструлю, додати 1 ст.л. масла, 1\2 ст. води або м'ясного бульйону, накрити кришкою і гасити 40 хвилин. Потім додати підсмажений лук, томат-пюре, оцет, сіль, лавровий лист, перець і продовжувати гасити до готовності приблизно 10 хвилин. Коли капуста буде готова, покласти в каструлю підсмажену з маслом муку, розмішати і прокип'ятити.
Свіжу капусту можна замінити квашеною, але в цьому випадку не потрібно додавати оцет. Можна додати смаженого шпика.
* На 1 кг капуста - 2 головки лука, 2 ст.л. томату-пюре, 1 ст.л. оцту, по 1 ст.л. цукру і муки, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак, 2 лаврових листа
Кольрабі тушкована
Кольрабі очистити, нарізувати невеликими скибочками, посолити, обваляти в муці і злегка підсмажити на маслі. Після цього її покласти в каструлю, додати перець, корицю і сметану, змішану з томатом-пюре. Гасити кольрабі під кришкою на слабкому вогні 40 хвилин.
* На 500 гр. кольрабі - 1 ст.л. муки, 1 ст. сметани, по 2 ст.л. томату-пюре і масла, сіль, перець і кориця на смак
Голубці з червонокачанної капусти
Відокремити від качана велике листя і обшпарити їх кип'ятком для розм'якшення. Зробити фарш: пропустити через м'ясорубку ковбасу, замочений віджатий хліб, перемішати з яйцем і спеціями. На підготовлене капустяне листя покласти фарш, скрутити і обсмажити на маргарині. Готові голубці перекласти в каструлю, додати нашатковані яблука і гасити на слабкому вогні під кришкою до повної готовності.
* На 300 гр. червонокачанної капусти - 100 гр. вареної ковбаси, 1 яйце, 25-50 гр. білого хліба, 1 ст.л. гірчиці, 1 ст.л. маргарину 3 яблука, оцет, сіль
Морква тушкована
Очищену моркву нарізувати кружечками або часточками, покласти в каструлю, залити наполовину водою, посолити, додати 1 ст.л. масла, накрити кришкою і гасити 20-30 хвилин. Заправити моркву мукою, змішаною з рештою масла, і гасити ще 5-10 хвилин.
Можна приготувати моркву з чорносливом, курагою, сухим компотом. В цьому випадку моркву спочатку варять до підлозі готовності і сполучають з промитими сухофруктами, заправляють мукою і маслом (можна ще і сметаною) і гасять до готовності.
* На 1 кг моркви - 2 ч.л. муки, 2 ст.л. масла, 250 гр. сухофруктів, 2 ст.л. сметани, сіль на смак
Рагу з овочів
Очищені, вимиті овочі нарізувати кубиками або часточками, дрібний лук залишити цілими головками. Моркву і ріпу згасити до готовності, капусту і квасолю відварити у воді, картоплю і лук обсмажити на сковороді з маслом. Окремо на сковороді підсмажити муку, розвести відваром від овочів, додати дрібно нарізані помідори або томат-пюре і прокип'ятити. Приготованим соусом залити овочі, складені в одну каструлю, додати сіль, перець, гвоздику, корицю, накрити каструлю кришкою і гасити овочі 15-20 хвилин.
* На 500 гр. картоплі - 3 морква, 2 ріпа, 2 головки лука, 2 помідори або 2 ст.л. томату-пюре 3 ст.л. масла, 1 ст.л. муки, 2 ст. овочевого відвару, сіль і перець на смак, 3-4 шт. гвоздики і 1 ч.л. кориці
Баклажани тушковані
Баклажани очистити, обмити, нарізувати скибочками, покласти в гарячу підсолену воду на 5 хвилин, потім відкинути на сито або друшляк, дати стекти воді, обваляти в муці і обсмажити. Після цього їх покласти в каструлю, залити сметаною і гасити 30-40 хвилин.
* На 2 баклажани - 1 ст.л. муки, 1 ст. сметани, 2 ст.л. масла, сіль на смак Гуляш з солодкого перцю
Нарізаний лук злегка підсмажити на вершковому маслі, додати шматочки солодкого перцю, посолити, посипати червоним перцем, залити м'ясним відваром і гасити приблизно 15 хвилин. Коли перець трохи розм'якшиться, посипати мукою, залити сливками, змішаними з томат-пастою і довести до кипіння.
* На 500 гр. солодкого перцю - 2 головки лука, 60-80 гр. вершкового масла, 1 ч.л. муки, 1 ст. сливок, 1 ч.л. томат-пасти, сіль і червоний перець на смак
Дописати коментар