Для приготування молочних блюд потрібно узяти сухий сир, що відпресував, або готову сиркову масу. Вологий сир бажано покласти під прес. Щоб обмежити енергетичну цінність молочних блюд, рекомендується, длі їх приготування використовувати маложирне молоко і кисломолочні напої, сир і сир з пониженим вмістом жиру.
Крім сиру і молока для приготування молочних блюд використовують яйця, масло, цукор, муку, сметану, іноді манну крупу, ванілін, родзинки, фруктові сиропи, цукати, цедру лимона або апельсина, горіхи.
Сирники
Сир пропустити через м'ясорубку, скласти в каструлю, всипати туди ж 1/4 ст. просіяної муки, цукор, сіль, ванілін і додати сире яйце. Все це ретельно перемішати, викласти на посипаний мукою стіл, скачати сирну масу у формі ковбаски і розрізати на рівні по величині коржики. Кожну обваляти в муці і обсмажити з обох боків на розігрітій з маслом сковороді до золотистої скориночки.
Подати сирники гарячими із сметаною або фруктовим сиропом.
* На 500 гр. сиру - 1 яйце, по 2 ст.л. масла і цукру, 1/2 ст. муки, 1/2 ст. сметани, ванілін і сіль на смак
Вареники з сиром
У холодній воді або в молоці (1/2 стакана) збити сире яйце, додавши неповну чайну ложку солі. Всипати 2 стакани просіяної муки і замісити круте тісто. Сир пропустити через м'ясорубку, додати в нього цукор, жовток, 1 ст. ложку розтопленого масла, 1/2 чайної ложки солі і все добре перемішати. Тісто розкотити дуже тонко, металевою виїмкою або стаканчиком обрізати кухлі, змастити їх збитим білком, покласти на кожен по чайній ложці сирної маси, краї з'єднати і защипати.
За 10 мін до подачі на стіл вареники опустити в підсолений кип'яток і варити, поки вони не спливуть. Потім вийняти їх шумівкою, скласти на блюдо або в салатник, полити розтопленим маслом і подавати із сметаною або з фруктовим сиропом.
* На 500 г сиру - 2 яйця, 2 стакани пшеничної муки, по 2 ст. ложки цукру і масла, 3/4 стакана сметани, сіль на смак
Галушки з нежирного сиру
Сир протерти крізь сито, додати яйця, цукор, сіль і муку, все перемішати. З підготовленої маси за допомогою двох чайних ложок формувати галушки, опускати в киплячу підсолену воду і варити 5 - 7 мін до готовності. Галушки, що спливли, вийняти шумівкою і подати гарячими. Полити розтопленим вершковим маслом або подати окремо сметану.
Приготовані вказаним чином галушки можна запекти в сметані. Укласти їх на сковороду, залити сметаною і поставити в духовку на 30 мин.
* На 200 г нежирного сиру - 1 яйце, 2 ст. ложки муки, 2 чайних ложки вершкового масла, 2 чайних ложки цукру, 2 ст. ложки сметани.
Млинчики з сиром
Одне яйце влити в каструлю, всипати туди 1 ст. ложку цукрового піску, 1/2 чайної ложки солі, влити 1 стакан холодного молока і все це перемішати. Після цього помалу всипати просіяну муку, ретельно вимішуючи дерев'яною лопаткою, потім розвести рештою молока, додаючи його поступово.
Розігріту сковороду добре змастити маслом і налити на неї тісто так, щоб воно покрило сковороду тонким шаром. Сковороду поставити на середній вогонь. Як тільки нижня сторона млинчика пропечеться і зарум'яниться, треба зняти млинчик тонким ножем, а сковороду швидко змастити маслом і залити тестом.
Млинчики повинні бути дуже тонкими. Якщо вони виходять товстими, в тісто треба додати трохи молока. Сир для начинки протерти крізь сито, додати в нього яєчний жовток, цукор, 1/2 чайної ложки солі, лимонну або апельсинову цедру, 1 ст. ложку розтопленого масла і все це добре перемішати (за бажання в сир можна покласти очищену і промиту родзинки). На обсмажену сторону млинчика покласти 1 ст. ложку сиру і загорнути млинчик конвертом. Щоб млинчик не розвернувся при обсмажуванні, останній вигин треба змастити яєчним білком. Млинчики покласти на розігріту сковороду з маслом і обсмажити з обох боків до утворення рум'яної скориночки. До гарячим млинчикам окремо подати сметану.
* На 2 стакани пшеничної муки - 500 г сиру, 1/2 стакана сметани, 2 ст. ложки цукру, 3 стакани молока, 2 яйця, 2 ст. ложки масла, лимонна або апельсинова цедра.
Галушки з сиру
Сир пропустити через м'ясорубку, додати 2 сирих яйця, цукор, 1 ст.л. розтопленого масла, 1/2 ч.л. солі і все це добре перемішати. Потім в отриману масу всипати 1 ст. муки і замісити. Сирне тісто викласти на посипаний мукою стіл і розрізати на рівні частини, кожну частину скачати у формі ковбаски, злегка приплюснути, розрізати на невеликі ромби, які опустити в підсолений кип'яток і варити, поки вони не спливуть на поверхню. Готові галушки викласти шумівкою на блюдо, полити розтопленим маслом, посипати товченими сухарями, підсмаженими до золотистого кольору, на стіл подати із сметаною - гарячими.
Зварені галушки можна запекти в духовій шафі. Для цього їх треба покласти на сковороду, залити сметаною і сбризнуть маслом. Сковороду помістити на маленьке деко з водою, поставити його в духову шафу і тримати там, поки галушки не покриються рум'яною скориночкою.
* На 500 гр. сиру - 2 яйця, 2 ст.л. цукру, 1 ст. пшеничної муки, 2 ст.л. сухарів, 3 ст.л. масла, 0,5 ст. сметани, сіль на смак Сирна запіканка з родзинками
У пропущений через м'ясорубку сир покласти 2 ст.л. розтопленого масла, збите з цукром яйце, манну крупу, 0,5 ч.л. солі. Все це добре перемішати дерев'яною лопаткою, додавши промиті родзинки. Після цього сирну масу викласти на змащену маслом і посипану товченими сухарями сковороду або в неглибоку каструлю, вирівняти поверхню, змастити сметаною, сбризнуть маслом, запекти в гарячій духовій шафі протягом 25-30 хвилин. На стіл подати гарячіше з сиропом або із сметаною.
* На 500 гр. сиру - 1 яйце, 3 ст.л. сметани, 2 ст.л. цукру, 2 ст.л. манної крупи, 100 гр. родзинок, 1 ст. сиропу, 3 ст.л. масла
Сирний пудинг з цукатами
Сир протерти крізь сито, покласти в нього яєчні жовтки, цукор, 1/4 ч.л. солі, мелену цедру з апельсина, манну крупу і влити розтоплене масло. Всю цю суміш збити дерев'яною лопаткою. Потім додати очищену і промиту родзинки, цукати, і збиті в густу піну білки. Сирну масу перекласти у форму, змащену маслом і обсипанную сухарями, і випекти в духовій шафі до готовності. При подачі на стіл полити пудинг молочним або фруктовим соусом.
* На 500 гр. сиру - 4 яйця, 2 ст.л. цукру, 2 ст.л. манної крупи, 100 гр. цукатів, 50 гр. родзинок, цедра апельсина, 3 ст.л. вершкового масла, мелені пшеничні сухарі
Сирний пудинг паровий з горіхами
Горіхи дрібно нарубати, підсмажити в духовій шафі до ясно - коричневого кольору і розтерти в ступці з 2 ст.л. цукру. Родзинки очистити від гілочок і промити.
У протертий крізь сито сир додати цукор, 3 ст.л. розтопленого масла, яєчні жовтки, 1/2 ч.л. солі, лимонну цедру і ретельно збити суміш дерев'яною лопаткою. Потім змішати сирну масу з меленими сухарями, горіхами, родзинками і додати збиті в густу піну яєчні білки. Знову все перемішати.
Форму для пудингу змастити вершковим маслом, посипати цукровим піском і наповнити сирною масою. Форму заповнити на 3/4, закрити кришкою і помістити у велику каструлю з водою (вода повинна заповнювати форму на 1/2 висоти). На дно каструлі покласти складену удвічі марлю. Каструлю накрити кришкою і варити пудинг 1 година, підливаючи помалу воду, у міру того як вона википатиме. Готовність пудингу визначається відставанням його від країв форми. Готовий пудинг викласти на блюдо і полити сиропом або сметаною.
* На 500 гр. сиру - 5 яєць 1/2 ст. цукру, 4 ст.л. сухарів, 100 гр. родзинок, 50 гр. горіхів, цедра лимона або апельсина, 2 ст.л. вершкового масла
Домашня сиркова маса
Розм'якшене вершкове масло розрізати на маленькі шматочки, скласти в каструлю і збивати дерев'яною лопаткою поки не побіліє і не стане пишним. Потім додати цукор, ванілін, 1/4 ч.л. солі і добре перемішати.
Додати невеликими частинами протертий, приготований з пастеризованого молока сир і сметану, кожного разу ретельно вимішуючи.
Готову сиркову масу покласти на блюдо горою, прикрасити зверху ягодами, горішками, цукатами, родзинками. Охолодити. Можна додати в масу 1 ст.л. какао або 1 ч.л. кориці.
* На 500 гр. сиру - 3 ст.л. сметани, 1 ст. цукру, ванілін, 100 гр. вершкового масла, 1/4 ч.л. солі .
Дописати коментар