Дуже смачно!
 
пʼятниця, червня 20, 2008
Смажені овочі


Смажені овочі

Смажити овочі можна двома способами: на звичайній сковороді з невеликою кількістю жиру і в глибокому посуді, занурюючи овочі в розігрітий жир.

Щоб при обсмажуванні швидше утворилася скориночка, овочі і картопля бажано заздалегідь обсушити на серветці.

Картопля смажена

Картоплю можна смажити сирим або заздалегідь звареним. У першому випадку він виходить соковитішим і смачнішим.

Варену картоплю потрібно нарізувати скибочками, покласти нетовстим шаром на розігріту з маслом сковороду, додати сіль і обсмажити, перемішуючи, на сильному вогні 5-10 мин. Готову картоплю можна посипати зеленню петрушки або кропу. Сира картопля смажиться, як і варений, але його можна також смажити, занурюючи в розігрітий жир. В цьому випадку картоплю треба нарізувати скибочками, брусками або соломкою. Після цього картоплю промити, обсушити на серветці і, опустивши в гарячий жир, смажити, перемішуючи, до утворення рум'яної скориночки 10-12 мин. Готову картоплю вийняти шумівкою, покласти на сито або друшляк і посолити.

Картопля, жаренний в маслі, можна подати на сніданок або вечерю з огірками, помідорами або використовувати на гарнір до смаженого м'яса, котлет, смаженої риби.

Картопляні котлети

Зварити картоплю в мундирі, воду злити, а картоплю залишити на слабкому вогні приблизно на 10 мін для сушки. Не даючи картоплі остигнути, очистити його і розім'яти дерев'яним товкачем. У отримане пюре додати 1 ст. ложку масла, жовтки яєць, ретельно вимісити, сформовать з нього котлети. Обваляти їх в муці або сухарях, а потім обсмажити з обох боків на маслі. Окремо до котлет подати сметану або грибний соус.

* На 1 кг картоплі - 2 яйця, 1/2 стакана муки, 4 ст. ложки масла.

Картопляні пиріжки з грибами або овочевим фаршем

Картоплю підготувати так само, як для картопляних котлет. Для фаршу сухі гриби промити, зварити, дрібно порубати і підсмажити на маслі, потім додати дрібно нарізаний підсмажений лук, сіль, перець і змішати. Підготовлену картопляну масу обробити на невеликі коржики, на середину яких покласти грибний фарш, з'єднати краї коржиків, надавши пиріжкам форму напівмісяців. Змочити яйцем, обваляти в сухарях і обсмажити на розігрітій з маслом сковороді. Окремо подати грибний соус. Соус приготувати на грибному відварі, додати в нього сметану або томат-пюре.

Такі ж пиріжки можна приготувати з овочевим фаршем.

* На 1 кг картоплі - 100 г сухих грибів, 2 головки лука, 2 яйця, 1/2 стакана товчених сухарів, 4 ст. ложки масла.

Картопляні оладки

Очищену сиру картоплю швидко (щоб не потемнів) подрібнити на терці, покласти в каструлю або миску, додати дріжджі, розведення в 1/4 стакана теплої води, посолити, всипати муку (можна додати 1 яйце). Все добре розмішати і поставити в тепле місце для підйому. Випікати оладки треба на сильно розігрітій з маслом сковороді, подавати гарячими із сметаною або маслом.

* На 500 г картоплі - 1/2 стакана муки, 25 г дріжджів, 2 ст. ложки масла.

Цвітна капуста в кляре

Підготовлену цвітну капусту запити гарячою водою, додати сіль, закрити кришкою і варити 20-30 мін залежно від величини качана. Вийняти зварену капусту шумівкою, розібрати на окремі качанчики. Насаджуючи качанчики на вилку, умочувати їх в заздалегідь приготоване тісто і смажити на сковороді в розжареному маслі.

Для приготування тесту збити яйця і додати ложкою по черзі сметану і муку, потім соду, сіль і цукор на смак і розмішати до отримання однорідної маси.

* На 1 1/2 кг цвітної капусти - 200 г муки, 1 1/2 стакана сметани, 150 г вершкового масла, 4 яйця, сода на кінчику ножа.

Брюссельська капуста смажена

Промиті качанчики брюссельської капусти варити в підсоленому кип'ятку на сильному вогні у відкритій каструлі 10 мін, відкинути на друшляк, дати стекти воді, потім покласти на сковороду з розігрітим маслом, посолити, поперчити і підсмажити. Смажену капусту можна подавати як самостійне блюдо або як гарнір. Перед подачею на стіл капусту посипати підсмаженими на маслі подрібненими сухарями або посипати дрібно нарізаним кропом, петрушкою і полити розтопленим маслом.

* На 500 г брюссельської капусти - 3 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложка подрібнених сухарів.

Шніцелі з капусти

Качан капусти очистити, вирізувати кочерижку і зварити його в підсоленій воді до готовності. Потім перекласти на сито, дати стекти воді, розібрати качан на окреме листя, товсті стебла злегка розм'якшити сапою або зрізати ножем. Кожен лист скласти у вигляді конверта, обваляти в муці, змочити в яйці, обваляти в сухарях і з обох боків обсмажити на маслі. Перед подачею на стіл укласти шніцелі на блюдо. Окремо подати сметану або сметанний соус.

* На 1 кг капусти - 1/2 стакана муки, 2 яйця, 1/2 стакана сухарів, 3 ст. ложки масла.

Котлети капустяні

Капусту очистити, дрібно нашаткувати, скласти в каструлю. Туди ж влити гаряче молоко, поставити каструлю на плиту, накрити кришкою і, періодично помішуючи, гасити капусту до готовності приблизно 20 мин. У готову капусту поступово всипати манну крупу, безперервно помішуючи, щоб не виходили грудки, і продовжувати гасити ще 5 мин. Потім зняти з вогню, в капусту додати яєчні жовтки, сіль, добре вимісити і охолодити. З охолодженої маси сформовать котлети, змочити їх в яєчному білку, обваляти в сухарях і обсмажити з обох боків. Подати на стіл з молочним або сметанним соусом.

* На 1 кг капусти - 1/2 стакана манної крупи, 1/2 стакана молока, 3 яйця, 1/2 стакана сухарів, 3 ст. ложки масла.


Котлети морквяні

Очищену і промиту моркву тонко нарізувати скибочками або соломкою, скласти в каструлю, запити гарячим молоком, додати 1 ст. ложку масла, цукор, сіль, накрити кришкою і гасити до готовності на середньому вогні, помішуючи, щоб морква не пригоріла. Коли морква буде готова, посипати її манною крупою і, помішуючи, варити на слабкому вогні 8-10 мин. Потім моркву зняти з вогню, покласти в неї яєчні жовтки, добре вимісити і охолодити. З охолодженої маси приготувати котлети, змочити яєчним білком, обваляти в сухарях і обсмажити з обох боків. Готові котлети подати із сметанним або молочним соусом.

* На 1 кг моркви - 1/2 стакана манної крупи, 1/2 стакана молока, 3 яйця, 1/2 стакана сухарів, 1 чайна ложка цукру, 3 ст. ложки масла.

Котлети бурякові

Буряк промити і зварити разом з шкіркою до готовності. Готовий буряк очистити від шкірки і натерти на терці з дрібними отворами або пропустити через м'ясорубку. Подрібнений буряк покласти в сотейник, додати трохи масла, добре прогріти і, помішуючи, всипати тонкою цівкою манну крупу. Все це проварити на слабкому вогні 12-15 мин. Потім масу злегка охолодити, змішати з яйцями і сіллю, обробити з неї котлети, запаніровать їх в сухарях або муці і підсмажити з обох боків до утворення рум'яної скориночки. Перед подачею на стіл полити вершковим маслом. Окремо подати сметану.

* На 500 г (4 шт.) буряка - 1 1/2 ст. ложки масла. 2 ст. ломки манної крупи. 2 ст. ложки панірувальних сухарів або муки, 1 яйце, 1 1/2 ст. ложки топленого масла, 1/2 стакана сметани, сіль на смак.

Кабачки смажені

Для смажіння треба вибирати дрібні кабачки з дрібними зернами. Кабачки очистити, нарізувати кружечками товщиною приблизно 1 див. посолити, обваляти в муці і обсмажити на маслі з обох боків до утворення рум'яної скориночки.

Якщо після обсмажування кабачки виявляться жестковатимі, їх треба накрити кришкою і потримати на слабкому вогні 5-10 мин.

Готові кабачки можна залити сметаною і дати прокипіти. Сметану можна подати і окремо.

Гарбуз, жаренная під молочним соусом

Скибочки нарізаного гарбуза обсмажити, залити молочним соусом середньої густини, посипати меленими сухарями, сбризнуть маслом і запекти в духовій шафі

* На 1 кг гарбузи - 1 стакан молока, 1 ст. ложка муки, 2 чайних ложки мелених сухарів, 2 ст. ложки масла.

Патисони смажені

Патисони промити, очистити від шкірки, нарізувати скибочками завтовшки 1-2 см, посолити, обваляти в муці, обсмажити з обох боків, залити сметанним соусом з томатом, посипати меленими сухарями і поставити в духову шафу на 10-15 мін для запікання. Перед подачею на стіл посипати зеленню петрушки або кропу. До готових патисонів можна дати відварну картоплю з маслом.

* На 1 кг (10-12 шт.) патисонів - по 2 ст. ложки муки і масла, 1/2 стакана сметани, 2 ст. ложки томату-пюре, сіль і зелень петрушки на смак.

Баклажани смажені з луком

Баклажани обмити, зрізати кінці, обшпарити, нарізувати тонкими скибочками, посолити, обваляти з обох боків в муці і обсмажити в маслі. Ріпчасту цибулю нарізувати кільцями і теж обсмажити в маслі. Готові баклажани перекласти на блюдо, чергуючи їх із смаженим луком. На сковороду, де смажилися баклажани, покласти сметану і томат-пюре, змішати, дати прокипіти і потім цим соусом залити баклажани.

* На 2 баклажани - 2 головки лука, 3 ст. ложки муки, 1/2 г стакана сметани, 1 ст. ложка томату-пюре, 3 ст. ложки масла.

Лук ріпчастий смажений

Лук нарізувати тонкими кільцями, опустити в молоко, потім вийняти і обваляти злегка в муці. Щоб до лука не приставала багато муки, лук треба вкачувати на пергаменті, посипаному мукою. Смажити цибулю в киплячому маслі на сильному вогні, весь час помішуючи, поки він не придбає золотистого забарвлення (для цього його можна злегка посипати цукровим піском). Готовий лук вийняти шумівкою на сито або друшляк, щоб стекло зайве масло, посолити. Приготований таким чином лук подають як самостійне блюдо або як гарнір до смаженого м'яса.

Селера смажена

Смажити селеру можна по-різному:

1) очищену селеру нарізувати скибочками середньої товщини, посипати сіллю, перцем і обсмажити в рослинному маслі або іншому жирі;

2) скибочки селери обваляти по черзі в муці, перемішаній з сіллю, і в збитому яйці і сухарях;

відразу після цього обсмажити до освіти скориночки

3) злегка підсолені скибочки селери намазати томатом-пастою, обваляти в сухарях і обсмажити. Смажену селеру можна подати з хріном, шинкою, омлетом або грибами.
написав Жулли @ пʼятниця, червня 20, 2008  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates