Для фарширування можна використовувати кабачки, баклажани, капусту, помідори, ріпу, перець і ін. овочі. Підготовлені овочі можна начинити м'ясним, круп'яним, грибним або овочевим фаршем. Нафаршировані овочі після укладання на сковороду гасять або запікають в духовій шафі. Готові овочі перед подачею на стіл полити маслом, сметаною або соусом.
Приготування фаршу (кількість розрахована на фарширування приблизно 1 кг овочів):
1. М'ясний фарш - М'ясо, обмите і нарізане пропустити через м'ясорубку, обсмажити на сковороді з маслом, потім повторно перекрутити, додати дрібно нарізаний підсмажений лук і сік, що вийшов при смажінні м'яса, а також сіль, перець, зелень петрушки або кропу і все це змішати. Для приготування м'ясного фаршу можна використовувати і відварне м'ясо, яке також потрібно перекрутити через м'ясорубку. В цьому випадку окремо підсмажити лук, додати в нього 1 ч.л. муки, знову прожарити, розвести 2-3 ст.л. бульйону, дати йому скипіти, змішати з м'ясом, покласти сіль, перець, зелень.
* На 500 гр. м'яса - 1-2 головки лука, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
1. Фарш м'ясний з рисом - Обмите м'ясо нарізувати, пропустити через м'ясорубку, змішати з відварним рисом і дрібно нарубаним підсмаженим луком, посолити і поперчити.
* На 500 гр. м'яса - 1/2 ст. рису, 1 головка лука, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
1. Фарш з рису з грибами - Рис промити, зварити і відкинути на друшляк. Свіжі гриби, очищені і промиті, покласти на 5 хвилин в киплячу воду, а потім відкинути на сито, промити, дрібно нарубати і прожарити на маслі. Якщо замість свіжих грибів використовувати сухі, то їх спочатку слід зварити, а потім нарубати і підсмажити на маслі. Зварений рис змішати з грибами, додати підсмажений лук, сіль і перець.
* На 1 ст. рису - 2 головки лука, 500 гр. свіжих (50 гр. сухих) грибів, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
1. Грибний фарш - Гриби очистити, промити, залити киплячою водою, в якій залишити їх на 5 хвилин, а потім відкинути на сито і промити. Потім їх порубати, прожарити на маслі, додати томат, довести до кипіння і змішати з дрібно нарубаним луком, сіль і перцем.
* На 500 гр. свіжих грибів - 2 головки лука, 2 ст.л. томату-пюре, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
1. Овочевий фарш - Очищені і промиті овочі нарізувати соломкою і підсмажити на маслі, додати нарізані часточками помідори і ще раз прожарити протягом 5 хвилин. Після цього покласти сіль, перець, дрібно нарізану зелень петрушки.
* На 5 шт. морква - 2 головки лука, 1 петрушка або селера, 2 помідори, 3 ст.л. масла, сіль і перець на смак
Картопля фарширована
Картоплю очистити і промити. Зрізати верхню частину, серцевину вискребти ложкою, надавши картоплинам форму стаканчиків, і заповнити фаршем. Потім картоплини накрити зрізаними верхівками і подровнять підстава, щоб картоплини міцно стояли в посуді. Фаршировану картоплю укласти в змащений маслом посуд, залити рідким сметанним соусом (див. рецепт в розділі "Соуси до овочевих блюд"), посипати панірувальними сухарями, сбризнуть маслом і запекти в духовій шафі.
Перед подачею на стіл картоплю викласти на блюдо, полити сметанним соусом і посипати зеленню.
Для приготування фаршу - оселедця вимочити в молоці або воді, зняти філе, і подрібнити. Додати дрібно нарубані і обсмажені на жирі варені сушені гриби, картопляне пюре, приготоване з вискребених серцевин картоплі, яйце, підсмажений лук, сметану, мелений перець і все перемішати.
* На 12 картоплин середньої велічени - 2 ст.л. масла, 3 ст.л. сметани, 1/2 ст.л. муки, 1/2 ст.л. сухарів, зелень на смак. Для фаршу - 1/2 оселедці, 5 шт. сушених грибів, 1 головка лука, 1 яйце, 2 ст.л. сметани, мелений перець на смак. Для соусу - 1 ст. сметани, 1 ст.л. муки, 1 ст.л. масла, 1/2 ст. овочевого відвару.
Пампушки картопляні
Очищену і вимиту сиру картоплю натерти на дрібній терці і віджати з нього сік через марлю. До сирої тертої картоплі додати протерту відварну картоплю, посолити і перемішати. З цієї маси сформовать коржика і на середину покласти м'ясний фарш (див. рецепт спочатку розділу), краї з'єднати і пампушки злегка сплюснути. Потім опустити їх в киплячу підсолену воду і, обережно помішуючи, варити 25-30 хвилин. Готові пампушки вийняти з води шумівкою.
Перед подачею на стіл посипати підсмаженим дрібно нарізаним луком, шпиком і полити сметаною або маслом.
* На 15 сирих картоплин - 5 варених, 75 гр. шпика, 1 головка лука, 3-4 ст.л. сметани, сіль на смак Голубці овочеві
Качан капусти очистити, вирізувати кочерижку, опустити качан в підсолений кип'яток і варити 10-20 хвилин, після чого викласти на сито, дати стекти воді, розібрати на окреме листя, розкласти на столі. Стебла листя розм'якшити сапою або зрізати ножем. На це листя покласти овочевий фарш (див. рецепт на початку розділу) і загорнути його в листя, надавши голубцям довгасту форму. Голубці обсмажити на сковороді з маслом, скласти в неглибоку каструлю, додати сметану, томат-пюре, накрити кришкою і поставити гасити на слабкий вогонь або в гарячу духову шафу на 30-40 хвилин. Під час гасіння голубці кілька разів поливати соусом. Готові голубці перекласти на блюдо і полити соусом, в якому вони гасилися.
* На 1 кг капуста - 3-4 морква, 2-3 головки лука, по 1 шт. петрушки і селери, 2 помідори, 1 ст. сметани, по 2 ст.л. томату-пюре і масла, сіль на смак
Помідори фаршировані
Помідори середньої величини обмити в холодній воді, зрізати верхівок і обережно вийняти серцевину з насінням, не порушуючи цілісності помідорів. Помідори посолити, поперчити і наповнити м'ясним фаршем з рисом (див. рецепт на початку розділу).
Викласти помідори на сковороду, змащену маслом, посипати тертим сиром, сбризнуть маслом і запекти в духовій шафі протягом 15-20 хвилин. Готові помідори перекласти на блюдо, полити сметанним соусом (див. рецепт в розділі "Соуси до овочевих блюд") і посипати зеленню петрушки або кропу.
* На 8 помідорів - 200 гр. м'яса, 1/4 ст. рису, 1 головка лука, 2-3 ст.л. масла, сіль, перець і тертий сир на смак
Кабачки, фаршировані грибами і рисом
Кабачки обмити, очистити від шкірки, розрізати упоперек на часточки завтовшки 5-6 див. З кожного шматка вийняти чайною ложкою серцевину настільки, щоб вийшла чашка з дном товщиною 1 див. Підготовлені чашки покласти в сотейник з розігрітим маслом, накрити кришкою і злегка підсмажити протягом 10 хвилин. За цей час вони підрум'яняться, проваряться парою і будуть м'якше. Потім чашки перевернути, посолити злегка і заповнити фаршем з рису з грибами (див. рецепт на початку розділу). Зверху фарш посипати сухарями, сбризнуть маслом або полити сметаною і поставити в духову шафу. Коли кабачки зарум'яняться, залити їх сметанним соусом з томатом (див. рецепт в розділі "Соуси до овочевих блюд"), накрити кришкою і поставити знову в духову шафу на 10 хвилин.
Перед подачею на стіл полити кабачки соусом і посипати зеленню петрушки або кропу. Кабачки можна також фарширувати м'ясом і овочами.
* На 1 кг . кабачків - 1/2 ст. рису, 400 гр. свіжих грибів, 1,5 головок лука, 4 ст.л. масла, 1 ст. сметани, 1\2 ст.л. томату-пюре, 1 ч.л. муки, 2 яйця, сіль на смак
Баклажани, фаршировані овочами
Баклажани промити, стебло зрізати. Розрізати уподовж до половини, видалити частину серцевини із зернами. Лук нашаткувати і підсмажити в маслі. Моркву, біле коріння і серцевину баклажанів нарізувати дрібними кубиками, додати підсмажений лук і гасити в каструлі під кришкою до півготовності. Додати нарізані помідори, сіль, цукор і продовжувати гасіння до готовності. Цим фаршем нафарширувати баклажани, покласти в каструлю, залити відваром і гасити до готовності баклажанів. Перед подачею на стіл посипати зеленню.
Подавати можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.
* На 600 гр. баклажанів - 2 морква, 1 петрушка або селера, 1 головка лука, 2 помідори, 4 ст.л. рослинного масла, 4 ч.л. цукру, сіль на смак
Перець, фарширований бринзою і яйцями
У міцних прямих стручків солодкого болгарського перцю зрізати широку верхню частину у вигляді кришечки, видалити стрижень з насінням. Покласти стручки в киплячу воду на 2 хвилини, відкинути на друшляк. Бринзу розім'яти, вилити в неї яйця, розмішати. Для забарвлення фаршу можна додати в нього трохи червоного перцю. Цією сумішшю начинити перці, закрити кришечками.
У відповідному посуді нагрівати масло і підрум'янити в нім перець з усіх боків, після чого поставити його на 10 хвилин в духовку.
Цей перець, приготований на рослинному маслі, можна подавати, як гарячим, так і холодним.
* На 1 кг перцю - 500 гр. бринзи, 5 яєць, 150 гр. вершкового масла або рослинного, мелений червоний перець
Ріпа фарширована
Ріпу очистити від шкірки, промити, залити гарячою водою і зварити до підлозі м'якості. З приготованої ріпи вийняти середину і зварити, після чого протерти через сито, змішати із заздалегідь звареною на молоці манною кашею, додати цукор і масло. Підготовленим фаршем наповнити ріпу, укласти її на змащену жиром сковороду, посипати тертим сиром, змастити маслом і запекти в духовій шафі протягом 20-25 хвилин.
Ріпу можна начинити також м'ясним фаршем.
* На 10 шт. ріпи - 1/4 ст. манної крупи, 1 ст. молока, 1 ст.л. цукру, 25 гр. сира, 3 ст.л. масла
Дописати коментар