Дуже смачно!
 
понеділок, червня 30, 2008
Соуси до овочевих блюд
Соуси часто є необхідним доповненням овочевого блюда. Вони покращують смак і аромат овочів, підвищують їх живильну цінність. Нижче представлені найбільш поширені рецепти соусів до овочевих блюд.

Соус молочний

Муку злегка прожарити з такою ж кількістю масла і розвести гарячим молоком, вливаючи його поступово. Соус варити, безперервно помішуючи - 10 хвилин, потім посолити.

* На 1 ст.л. муки - 1 ст. молока, 1 ст.л. масла, сіль на смак

Соус сметанний

Муку злегка прожарити з маслом і розвести овочевим відваром і сметаною. Прокип'ятити суміш протягом 5 хвилин, додати сіль і процідити.

* На 1 ст. сметани - по 1 ст.л. муки і масла, 1/2 ст. овочевого відвару, сіль на смак

Соус грибної

Промиті в теплій воді сухі гриби замочувати в 3 стаканах холодної води протягом 2-3 годин, а потім в цій же воді зварити без солі.

1 ст.л. муки з такою ж кількістю масла прожарити до світло-коричневого кольору і розвести 2 стаканами гарячого процідженого бульйону. Отриманий соус варити при слабкому кипінні 15-20 хвилин. Дрібно нарізаний лук прожарити з маслом, додати нашатковані зварені гриби і ще раз всі разом злегка прожарити, а потім перекласти в соус, додати на смак сіль і дати прокипіти.

* На 50 гр. сухих грибів - 1 ст.л. муки, 1 головка лука, 2 ст.л. масла, сіль на смак

Соус томатний

Коріння і лук очистити, дрібно нарізувати і підсмажити в маслі, додати під час смажіння муку. Після чого покласти томат-пюре, розмішати, розвести 1 стаканом води (або м'ясним бульйоном) і проварити на слабкому вогні 5-10 хвилин. Після закінчення варива соус протерти, посолити на смак, покласти в нього шматочок вершкового масла і розмішати.

* На 1/2 ст. томату-пюре - 1/2 ст.л. муки, по 1/2 моркву і петрушки, 1/2 головки лука, 1 ст.л. масла, 1 ст. м'ясного бульйону (або води
), сіль на смак

Соус, сметанний з томатом

Дрібно нарізувати ріпчасту цибулю, підсмажити її на маслі. Коли лук підрум'яниться, додати томат-пюре і продовжувати смажити ще 3-4 хвилини, щоб жир прийняв забарвлення томату. Після цього влити в лук з томатом сметанний соус, розмішати і дати прокипіти протягом 3-5 хвилин.

* На 1 ст. сметани - 1/2 ст. овочевого відвару, 1,5 ст.л. муки, 3 ст.л. масла, 1 головка лука, сіль і перець на смак

Соус лимонний

Масло розтерти з мукою в каструлі, влити сливки, додати сіль і цукор на смак, натертий на терці лимон і прокип'ятити, помішуючи.

* На 2 ст.л. вершкового масла - 1,5 ч.л. муки, 250 гр. сливок, 1 лимон, сіль і цукор на смак

Соус з яйцем

Муку злегка прожарити на маслі, розвести бульйоном і дати соусу прокипіти 10-15 хвилин, після цього яєчний жовток розвести в 1/4 стакана бульйону або молока, влити в соус і розмішати.

Замість жовтка в соус можна додати рубане варене яйце.

* На 1 ст.л. муки - 1 яйце, 1 ст.л. масла

Соус яєчно-масляний

У каструлю влити 2 ст.л. холодної води, додати ретельно відокремлені від білків жовтки, посолити і збити віником. Поставити каструлю на слабкий вогонь і підкладаючи по маленькому шматочку масла, помішувати, не допускаючи сильного нагрівання. Як тільки соус загусне, додати на смак лимонний сік.

* На 2 яєчних жовтка - 150 гр. вершкового масла, сіль і лимонний сік на смак

Соус сухарний

У розігріте масло всипати дрібно стовчені сухарі і, поставивши каструлю на вогонь, дати сухарям зарум'яниться. Можна також спочатку сухарі підсмажити на сковороді без масла, а потім з'єднати їх з розтопленим маслом.

* На 2 ст.л. сухарів - 3-4 ст.л. масла
написав Жулли @ понеділок, червня 30, 2008  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates