Підготовлену курку посолити і обсмажити. Ретельно очистити і промити свіжі білі гриби або шампіньйони, дрібно нарізувати їх, скласти в посуд, поставити на слабкий вогонь, додати трохи топленого курячого жиру і гасити 20 хвилин. Смажену курку розрубати на порційних або дрібніші шматки з кісточками, скласти в посуд, додати гриби, влити томатний соус і потім гасити до готовності ще 15-20 хвилин, закривши кришкою.
Перед подачею на стіл посипати зеленню. На гарнір подати смажену картоплю.
* На 1 курку - 2 ст.л. топленого курячого жиру, 100 гр. грибів, 150-200 гр. томатного соусу, сіль на смак
Курчата, що гасяться в сметані
Підготовлених курчат опустити на 5 хвилин в киплячу воду. Вийняти з води, покласти в каструлю, залити сметаною, додати лавровий лист, перець горошком, посолити, закрити кришкою і поставити гасити до готовності в духовці з середнім жаром.
Картоплю очистити, нарізувати брусками і обсмажити в маслі на сильному вогні так, щоб він добре зарум'янився. Коли курчата будуть готові, додати до них смажену картоплю і масло, змішане з мукою. Знову поставити каструлю в духовку і, не даючи вмісту кипіти, потримати 10 хвилин. Подавати курчат цілими або такими, що розрізають уподовж навпіл, обклавши їх картоплею.
Підготовлені тушки розрубати на шматочки, посолити, скласти в сотейник і злегка обсмажити в маслі.
Нарізані тонкими скибочками білі гриби залити водою так, щоб вона тільки покрила їх, і відварити на слабкому вогні, після чого додати гриби разом з відваром в сотейник з курчам. Посолити на смак. Закрити посуд кришкою і поставити на слабкий вогонь. За 5 хвилин до закінчення гасіння додати сметану. Перед подачею на стіл посипати зеленню.
* На 2 маленьких курчати - 400 гр. свіжих грибів, 2 ст.л. масла, 100 гр. сметани, сіль на смак
Чахохбілі з курей
Підготовлену тушку курки промити, обробити на невеликі шматки і обсмажити в неглибокій каструлі з розігрітим маслом. Потім туди ж покласти дрібно нарізаний лук, томат-пюре, додати оцет, вино, 0,5 ст. м'ясного бульйону, сіль, перець. Каструлю закрити кришкою і гасити все 1,5 години на слабкому вогні. В кінці гасіння покласти нарізані часточками помідори, набір дрібно нарізаної пряної зелені. Перед подачею на стіл на кожен шматок курки покласти скибочку лимона і посипати зеленню.
Таким же способом можна приготувати чахохбілі з баранини, яку рубають по 3-4- шматка на порцію.
* На 1 курку (або 500 гр. баранини) - 3 головки лука, 2 ст.л. томату-пюре, 1 ст.л. оцту, 2 ст.л. провина (портвейн, мадера), 2-3 ст.л. масла, зелень петрушки, кропу, чаберу, кинзи, сіль і перець на смак
Рагу з качки
Витчу обпалити, випатрати і ретельно промити. Нарубати невеликими шматочками з кісточкою і посолити. Сковороду розігріти з жиром, знятим з качки, викласти на неї шматочки качки і підрум'янити, після чого посипати мукою і продовжувати смажити ще декілька хвилин.
Нарізувати часточками картопля, дрібно нашаткувати ріпчасту цибулю, моркву, корінь петрушки. Злегка обсмажити в жиру, в якому смажилася качка. Картоплю підсмажити окремо.
Скласти качку в сотейник, влити трохи гарячіше за воду. Закрити сотейник кришкою і поставити на слабкий вогонь. Через 30 хвилин додати овочі, лавровий лист, перець горошком, томат-пюре. Гасити до готовності. Перед подачею на стіл видалити лавровий лист, а рагу викласти на блюдо разом з соусом і овочами. Посипати зеленню петрушки.
* На 1 качку середньої величини - 600-700 гр. картоплі, 1 морква, 1 корінь петрушки, 1 головка лука, 1 ст.л. муки, 0,5 ст. томату-пюре, спеції на смак
Дописати коментар