Дуже смачно!
 
вівторок, грудня 25, 2007
Булочки, кренделі, паски і інші вироби


Булочки

У посуд для тесту влити 2,5 стакана теплого молока (або води), розчинити в нім дріжджі і, помішуючи, всипати половину узятої муки. Вимісити, щоб не було грудок, накрити посуд рушником або серветкою і поставити в тепле місце.

Коли опара підійде, покласти в неї сіль, цукор, розігріте масло або маргарин (можна додати 2-3 яйця, ванілін або кардамон в пороші), розмішати, додати решту муки і добре вимішувати до тих пір, поки тісто не почне відставати від стінок посуду і веселки. Після цього посуд з тестом знову накрити і повторно поставити в тепле місце для підйому. Коли тісто збільшиться в об'ємі удвічі, викласти його на дошку, посипану мукою, і розділити на кульки масою приблизно 50-60 р. Кульки тесту укласти на лист або деко, злегка змастити маслом, дати їм піднятися в теплому місці, потім змастити збитим яйцем і поставити на 12-15 мін в жарку духову шафу для випічки.

* На 1 кг муки
- 2,5 стакана молока, 150-200 г масла або маргарину, 2-3 яйця, 3/4 стакана цукру, 3/4 чайної ложки солі, 30 г дріжджів.

Булочки-шанежки

У теплому молоці розвести дріжджі, всипати половину муки і поставити опару. Коли опара збільшиться в об'ємі приблизно удвічі, покласти сіль і яєчні жовтки, розтерті дочиста з цукром, розмішати, всипати муку, що залишилася, і замісити тісто. Потім додати розтоплене масло або маргарин, тісто вимісити так, щоб воно відставало від стінок посуду і веселки. Після цього тісто облямувати, злегка посипати мукою, накрити і поставити в тепле місце для підйому; коли тісто збільшиться в об'ємі удвічі, викласти його на дошку і обробити з нього маленькі булочки, покласти їх на лист, злегка змащений маслом, і дати їм піднятися в теплому місці. Для змазування булочок - 1 ст. ложку сметани змішати з такою ж кількістю муки і 1 ст. ложкою розтопленого масла; отриманою масою змастити поверхню булочок, посипати їх цукром і поставити в духову шафу на 12-15 мін для випічки.

* На 1 кг муки
- 1,5 стакана молока, 5 яєчних жовтків, 1,5 стакана цукру, 300 г масла або маргарину, 1/2 чайної ложки солі, 40 г дріжджів. Для змазування булочок - по 1 ст. ложці сметани, муки і масла, 1-1,5 ст. ложки цукру.

Кренделі до чаю або кави

Приготувати тісто так само, як для булочек-шанежек. При цьому в тісто разом з цукром і яйцями додати лимонну цедру, натерту на терці. Коли тісто підійде, викласти його на дошку, посипати мукою і обробити на маленькі кренделі; змастити їх маслом, посипати цукром і поставити в духову шафу на 10-12 мин.

* На 1 кг муки
- 1,5 стакана молока, 5 яєць, 1 стакан цукру, 100-125 г масла або маргарину, 3/4 чайної ложки солі, 30 г дріжджів, цедра з 1/2 лимона.

Рулет з маком

Приготувати тісто так само, як для булочек-шанежек. Окремо приготувати мак: покласти його в каструлю, залити кип'ятком, накрити кришкою і дати постояти на столі 30-40 мин. Потім злити всю воду, злегка віджати мак і розтерти його в ступці або мисці, додаючи поступово мед, а потім і цукор, щоб вийшла маса, що нагадує густе повидло. Готове тісто розкотити в пласт завтовшки близько 1 см, покласти на тісто шар підготовленого маку, розрівняти і скрутити тісто в трубку, після чого перекласти рулет на лист, злегка змащений маслом, і поставити в тепле місце для підйому. Потім змастити рулет яйцем і поставити в жарку духову шафу на 20-30 мін для випічки. У тісто для аромату можна покласти ванільний цукор або лимонну цедру. При подачі на стіл рулет нарізувати на шматки і посипати цукровою пудрою.

* На 1 кг муки
- 1,5 стакана молока, 5 яєць, 1 стакан цукру, 100-125 г масла або маргарину, 3/4 чайної ложки сопи, 30 г дріжджів. Для приготування начинки - 300 г маку, 150 г меду, 3/4 стакана цукрового піску.

Сухарі

Приготувати тісто так само, як для булочок (див. вищий), але декілька густіше. Готове тісто викласти на дошку, обробити у вигляді батонів по довжині листа і покласти на лист, злегка змащений маслом. Поверх батонів тупою стороною ножа зробити поперечні неглибокі смужки (надрізи) і поставити в тепле місце для підйому, а потім змастити збитим яйцем і випікати 15-20 мін в духовій шафі.

Охолоджені батони нарізувати на скибочки, розкласти на лист, сбризнуть молоком, посипати зверху цукром, рубаним мигдалем або цукром, змішаним з мигдалем, і поставити підсушити в нежарку духову шафу.

* На 1 кг муки
- 2,5 стакана молока (у тісто), 4 яйця, 200 г масла або маргарину, 1-1,5 стакана цукру, 3/4 чайної ложки солі, ванілін, кардамон, шафран або цедра з 1/2 лимона, 100 г мигдаля.

Паска

Тісто для пасок можна приготувати двома способами.

Перший спосіб: У 1,5 стакана теплого молока розчинити дріжджі, додати половину узятої муки, розмішати, щоб не було грудок, накрити і поставити опару в тепле місце. Коли об'єм опари збільшиться удвічі, додати в неї сіль, яєчні жовтки (1 жовток залишити для мастила), розтерті з цукром і ваніліном, масло, все це перемішати, додати збиті в піну яєчні білки і решту муки. Тісто повинне бути не дуже густим, але добре вимішеним і вільно відставати від стінок посуду і веселки. Тісто накрити і поставити в тепле місце. Коли воно підніметься і збільшиться в об'ємі удвічі, додати родзинки (промитий і просушений), цукати, нарізані кубиками, і мигдаль, очищений від шкірки і дрібно нарубаний; все це змішати з тестом, яке розкласти у форми. Для отримання пишнішої паски форму треба заповнити на 1/3 висоти, а для щільнішого - на 1/2 висоти.

Форми підготувати так: дно покрити кружком білого промасленого з двох сторін паперу, боки змастити маслом і обсипать мукою або товченими сухарями. Заповнені тестом форми поставити в тепле місце і накрити рушником. Коли тісто підніметься на 3/4 висоти форми, змастити верх збитим яйцем і поставити в духову шафу (не дуже жаркий) на 50-60 мин. Під час випічки форму з паскою треба дуже обережно повертати, але не трясти.

Щоб верх паски не підгорів, після того, як він зарум'яниться, треба накрити його кружком паперу, змочивши його перед цим водою.

Готовність паски визначають, увіткнувши в нього тонку лучину: якщо вийнята лучина суха - паска готова, а якщо на лучині залишається тісто - паска ще сирий. Після охолоджування паску можна покрити глазур'ю і прикрасити цукатами, ягодами з варення, мармеладом, шоколадними фігурками і тому подібне

Другий спосіб: У 1,5 стакана теплого молока розвести дріжджі, всипати 4 стакани муки і замісити тісто, потім додати сіль, цукор, розтертий дочиста з яєчними жовтками, розтоплене масло або маргарин, яєчні білки, збиті в піну; все це перемішати, зверху посипати мукою, накрити і поставити на ніч в захищене від протягу місце. Вранці додати решту муки, ванільного цукру, вимісити тісто так, як вказано в описі першого способу приготування. Тісто накрити і поставити в тепле місце для підйому. Після того, як тісто підніметься, додати родзинки, мигдаль, цукати і ін., перемішати і розкласти у форми. У останньому поступати точно так, як і вказано вище в першому способі.

* На 1 кг муки
- 1,5 стакана молока, 6 яєць, 300 г масла або маргарину, 1,5-2 стакани цукру, 40-50 г дріжджів, 3/4 чайної ложки солі, 150 г родзинок, 50 г цукатів, 50 г мигдаля, 1/2 пакетика ванільного цукру або 5-6 подрібнених зерен кардамона.

Паска мигдальна

Приготувати тісто для паски, як (вказано вище); добре вимісити тісто, покласти в нього мигдаль (250 г), заздалегідь обшпарений, очищений від шкірки, тонко нарізаний або нарубаний і просушений. Далі робити по попередньому рецепту. Перш ніж ставити в духову шафу для випічки, посипати паску мигдалем.

* На 1 кг муки -
1,5 стакана молока, 6 яєць, 300 г масла або маргарину, 1,5-2 стакани цукру, 3/4 чайної ложки солі, 300 г солодкого мигдаля, 40-50 г дріжджів, 1/2 пакетика ванільного цукру.

Ромова баба

У одному стакані теплого молока розвести дріжджі. Додати 3 стакани муки і замісити густе тісто, скачати його в кулю, зробити з одного боку 5-6 неглибоких надрізів і опустити тісто в каструлю з теплою водою (2-2,5 л), накрити кришкою і поставити в тепле місце.

Через 40-50 мін, коли тісто спливе і збільшиться в об'ємі удвічі, вийняти його шумівкою, перекласти в посуд для замісу тесту, додати стакан теплого молока, сіль, яєчні жовтки, розтерті дочиста з цукром і ваніліном, яєчні білки, збиті в піну; все перемішати, додати решту муки і тіста вимісити. Після цього в тісто додати масло (або маргарин), збите дочиста, і тісто знов дуже добре вимісити (тісто не повинне бути дуже густим), накрити і поставити в тепле місце. Коли тісто збільшиться в об'ємі удвічі, додати в нього родзинки корінку, перемішати і розлити тісто у форми (на 1/3 висоти), підготовлені так само, як для паски, накрити і поставити в тепле місце для підйому. Коли тісто підніметься на 3/4 висоти форми, обережно, не струшуючи, поставити її в нежарку духову шафу приблизно на 45-60 мин. Під час випічки форму треба повертати з великою обережністю, оскільки при невеликому поштовху тісто може осісти і середина буде порожньою. Готову ромову бабу (готовність визначається так само, як у паски) вийняти з форми і покласти боком на блюдо, а коли остигне, облити сиропом з вином, обережно повертаючи на блюді, щоб сироп вбирався з усіх боків; після цього поставити на блюдо, дати декілька обсохнути, а потім перекласти на інше блюдо, накрите паперовою серветкою, і подати на стіл.

* На 1 кг муки
- 2 стакани молока, 7 яєць, 1,5 стакана цукру, 300 г масла або маргарину, 3/4 чайної ложки солі, 200 г родзинок корінки, 1/2 пакетика ванільного цукру, 50 г дріжджів. Для сиропу - 1/2 стакана цукру, 1,5 стакана води, 4-6 ст. ложок виноградного вина

Горіхові трубочки

У посуд покласти розм'якшене вершкове масло і збити його до пишного стану. Додати при помішуванні сметану, а потім невеликими порціями пшеничну муку (50% норм) і замісити тісто. Замішене тісто викласти на посипаний мукою стіл, додати в нього муку, що залишилася, і продовжувати місити ще 7--10 мін до однорідного стану. Одночасно приготувати горіхову начинку. Для цього очищені ядра волоських горіхів пропустити через м'ясорубку, додати цукровий пісок, товчений кардамон або корицю, мед і все ретельно перемішати. Готове тісто обробити на шматки масою по 50 р. Кожен шматок тесту розкотити в смужку так щоб один кінець був декілька розширений. Поверхню тесту змастити маслом. На смужки покласти начинку і скрутити їх, починаючи з широкого кінця, трубочкою. Підготовлені трубочки покласти на змащене маслом деко, змастити жовтком і випікати 20-30 мін в гарячій духовій шафі. Готові горіхові трубочки можна посипати цукровою пудрою з ваніліном.

* На 3 стакани муки
- 1 стакан сметани, 3/4 стакана (150 г) вершкового масла. Для начинки - 1,5 стакана ядер волоських горіхів, 1 стакан цукру, 1/4 стакана меду, 1/4 чайної ложки меленої кориці або кардамона.
написав Жулли @ вівторок, грудня 25, 2007  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates