Соуси і заправки для салатів, вінегретів і холодних закусок
Соуси є необхідною добавкою до салатів, вінегретів і інших холодних закусок. Вони доповнюють їх смак і аромат. Від правильного підбору соусу або заправки залежить смак блюда.
Майонез домашній
У фарфорову чашку влити сирі яєчні жовтки, посолити і перемішати віником або лопаткою. Потім по чайній ложці вливати рослинне масло, кожного разу, ретельно змішуючи його з жовтками. Коли з масла і жовтків вийде густа однорідна маса, додати оцет. Якщо соус дуже густий додати 1 ст.л. теплої води. Для гострішого смаку в соус можна додати 1/4 ч.л. готової гірчиці, яку потрібно змішати з жовтками до заправки соусу маслом.
Майонезом заправляють салати і вінегрети, подають його до варених і смажених м'ясних і рибних холодних блюд.
* На 0,5 ст. рослинного масла - 1 жовток, 1 ст.л. оцту, сіль і цукор на смак
Фруктовий соус
Гострим ножем зняти з апельсина цедру, пропарити її у воді, після охолоджування воду злити. Желе змішати з тертою морквою або брусничним джемом, гірчицею і вичавленим соком апельсина, додати дрібно нарізану цедру, небагато солі, все збити.
Подавати соус до блюд з риби, птаха, дичини, до салату із зелені.
* На 1 апельсин і 4 ст.л. желе червоної смородини - 2 ст.л. свіжій тертої моркви або брусничного джему, 2 ч.л. гірчиці, сіль на смак
Соус хрін з оцтом
Корінь хріну промити і очистити від шкірки, а потім натерти на терці і залити кип'ятком не більше ніж до поверхні хріну, закрити кришкою. Коли хрін остигне, додати оцет, сіль, цукор і розмішати.
Подавати до холодної і заливної риби, холодцю, шинки.
* На 1 корінь хріну (120 гр.) - 100 гр. оцту 9%-ного, 100 гр. води, 1 ч.л. цукру, 1 ч.л. солі
Заправка із сметани з оцтом
Змішати сметану з сіллю, перцем, оцтом і цукром.
* На 0,5 ст. сметани - 2 ст.л. оцту, 2 ч.л. цукрової пудри, сіль і перець на смак
Соус, сметанний з хріном
Очищений, промитий корінець хріну натерти на терці і змішати із сметаною, злитиму, цукром. Подавати з хріном до холодного і заливного поросяти, холодцю, а також до холодної риби.
* На 1 ст. сметани - 1 корінець хріну, сіль і цукор на смак
Соус "вінегрет"
Жовтки зварених круто яєць розтерти у фарфоровій чашці з сіллю, цукром, перцем і маслом в густу масу, потім розвести оцтом і додати дрібно нарубані яєчні білки, зелений лук, зелень петрушки, солоні огірки, нарізані дуже дрібними кубиками. Все перемішати.
Подавати соус до холодної риби або до свинини, свинячих і телячих ніжок.
Оцет перед заправкою салату ретельно змішати з сіллю, меленим перецем, цукровою пудрою і маслом.
* На 1/4 ст. оцту - 1-2 ст.л. рослинного масла, 1 ч.л. цукрової пудри, сіль і перець на смак
Заправка на лимонному соку з яйцем
Варені яєчні жовтки розім'яти вилкою в блюді, додати сіль, перець і тонкою цівкою, безперервно помішуючи, влити оливкове масло. Розтерти до утворення однорідної маси. Безперервно розмішуючи влити лимонний сік і збивати масу до тих пір, поки вона не придбає консистенцію крему.
* На 3/4 ст. масла (оливкового, кукурудзяного або іншого рослинного рафінованого) - 1/4 ст. лимонного соку (або 3% - оцет), 3/4 ч.л. солі, 1/ 4 ч.л. перцю, 3 жовтки (або 2 мелкорубленних зварених круто яйця)
Заправка з томатної пасти
Ретельно перемішати томатну пасту з рослинним маслом і готовою гірчицею, додаючи прокип'ячену воду, додати сіль, цукор і мелений червоний перець.
* На 2 ст.л. томатної пасти - 2 ст.л. рослинного масла, 1 ст.л. готової гірчиці, 2 ст.л. води, сіль, цукор і перець на смак
Холодний грибний соус
Відварені гриби, ріпчаста цибуля і кисле яблуко - дрібно нарізувати і змішати все із сметаною, заздалегідь заправленою подрібненою зеленню, злитиму, цукром, оцтом і гірчицею.
Подавати до холодних м'ясних блюд.
* На 350 гр. відварених грибів - 1-2 головки лука, 1 кисле яблуко, 1 ст. сметани, зелень петрушки, селера, кріп, а також сіль, цукор, гірчиця - на смак
Дописати коментар