Дуже смачно!
 
пʼятницю, жовтня 26, 2007
Соуси і заправки для салатів, вінегретів і холодних закусок
Соуси є необхідною добавкою до салатів, вінегретів і інших холодних закусок. Вони доповнюють їх смак і аромат. Від правильного підбору соусу або заправки залежить смак блюда.

Майонез домашній

У фарфорову чашку влити сирі яєчні жовтки, посолити і перемішати віником або лопаткою. Потім по чайній ложці вливати рослинне масло, кожного разу, ретельно змішуючи його з жовтками. Коли з масла і жовтків вийде густа однорідна маса, додати оцет. Якщо соус дуже густий додати 1 ст.л. теплої води. Для гострішого смаку в соус можна додати 1/4 ч.л. готової гірчиці, яку потрібно змішати з жовтками до заправки соусу маслом.

Майонезом заправляють салати і вінегрети, подають його до варених і смажених м'ясних і рибних холодних блюд.

* На 0,5 ст. рослинного масла
- 1 жовток, 1 ст.л. оцту, сіль і цукор на смак

Фруктовий соус

Гострим ножем зняти з апельсина цедру, пропарити її у воді, після охолоджування воду злити. Желе змішати з тертою морквою або брусничним джемом, гірчицею і вичавленим соком апельсина, додати дрібно нарізану цедру, небагато солі, все збити.

Подавати соус до блюд з риби, птаха, дичини, до салату із зелені.

* На 1 апельсин і 4 ст.л. желе червоної смородини
- 2 ст.л. свіжій тертої моркви або брусничного джему, 2 ч.л. гірчиці, сіль на смак

Соус хрін з оцтом

Корінь хріну промити і очистити від шкірки, а потім натерти на терці і залити кип'ятком не більше ніж до поверхні хріну, закрити кришкою. Коли хрін остигне, додати оцет, сіль, цукор і розмішати.

Подавати до холодної і заливної риби, холодцю, шинки.

* На 1 корінь хріну
(120 гр.) - 100 гр. оцту 9%-ного, 100 гр. води, 1 ч.л. цукру, 1 ч.л. солі

Заправка із сметани з оцтом

Змішати сметану з сіллю, перцем, оцтом і цукром.

* На 0,5 ст. сметани
- 2 ст.л. оцту, 2 ч.л. цукрової пудри, сіль і перець на смак

Соус, сметанний з хріном

Очищений, промитий корінець хріну натерти на терці і змішати із сметаною, злитиму, цукром. Подавати з хріном до холодного і заливного поросяти, холодцю, а також до холодної риби.

* На 1 ст. сметани
- 1 корінець хріну, сіль і цукор на смак

Соус "вінегрет"

Жовтки зварених круто яєць розтерти у фарфоровій чашці з сіллю, цукром, перцем і маслом в густу масу, потім розвести оцтом і додати дрібно нарубані яєчні білки, зелений лук, зелень петрушки, солоні огірки, нарізані дуже дрібними кубиками. Все перемішати.

Подавати соус до холодної риби або до свинини, свинячих і телячих ніжок.

* На 1 яйце
- 2 ст.л. рослинного масла, 2-3 ст.л. оцту, 1/2 солоного огірка, 1/2 головки лука, перо зеленого лука, 1/2 ст.л. зелени петрушки, 1/2 ч.л. цукру, сіль і перець на смак

Заправка з оцту і рослинного масла

Оцет перед заправкою салату ретельно змішати з сіллю, меленим перецем, цукровою пудрою і маслом.

* На
1/4 ст. оцту - 1-2 ст.л. рослинного масла, 1 ч.л. цукрової пудри, сіль і перець на смак

Заправка на лимонному соку з яйцем

Варені яєчні жовтки розім'яти вилкою в блюді, додати сіль, перець і тонкою цівкою, безперервно помішуючи, влити оливкове масло. Розтерти до утворення однорідної маси. Безперервно розмішуючи влити лимонний сік і збивати масу до тих пір, поки вона не придбає консистенцію крему.

* На
3/4 ст. масла (оливкового, кукурудзяного або іншого рослинного рафінованого) - 1/4 ст. лимонного соку (або 3% - оцет), 3/4 ч.л. солі, 1/ 4 ч.л. перцю, 3 жовтки (або 2 мелкорубленних зварених круто яйця)

Заправка з томатної пасти

Ретельно перемішати томатну пасту з рослинним маслом і готовою гірчицею, додаючи прокип'ячену воду, додати сіль, цукор і мелений червоний перець.

* На 2 ст.л. томатної пасти
- 2 ст.л. рослинного масла, 1 ст.л. готової гірчиці, 2 ст.л. води, сіль, цукор і перець на смак

Холодний грибний соус

Відварені гриби, ріпчаста цибуля і кисле яблуко - дрібно нарізувати і змішати все із сметаною, заздалегідь заправленою подрібненою зеленню, злитиму, цукром, оцтом і гірчицею.

Подавати до холодних м'ясних блюд.

* На 350 гр. відварених грибів
- 1-2 головки лука, 1 кисле яблуко, 1 ст. сметани, зелень петрушки, селера, кріп, а також сіль, цукор, гірчиця - на смак
написав Жулли @ пʼятницю, жовтня 26, 2007  
0 Коментарі:

Дописати коментар

<< головна
 
Про мене

Name: Жулли
Home:
About Me:
профіль
Нові записи
Архів
Ссилки

return_links(); ?>
Счетчік
Сделано на

Blogger Templates