Закуски - одна з особливостей російської кухні, що відрізняється такою різноманітністю асортименту холодних і гарячих закусочних блюд, особливо рибних, якого немає ні в одній зарубіжній кулінарії.
Закусками прийнято називати невеликі порції більш менш гострих або солоних страв, з яких зазвичай починають обід або вечерю (рідше сніданок). Вони розраховані на збудження апетиту перед основними блюдами - цим і пояснюється традиційний порядок подачі їх до столу. Причому закуски порушують апетит не тільки завдяки своїм смаковим якостям, але і привабливому зовнішньому вигляду.
Закусками можуть бути бутерброди різних розмірів, салати, вінегрети, паштети. А також заливні блюда, холодці, відварні і смажені м'ясо, риба, свійська птиця, з гострими приправами і соусами, всілякі соленья і маринади, і інші кулінарні вироби. Прекрасним матеріалом для приготування закусок служать - сирі, ковбаси, всілякі консерви, м'ясна і рибна копченина, оселедці.
Бутерброд - це скибочка хліба з яким-небудь із закусочних продуктів (сирий, шинка, ковбаса, ікра, м'ясна або рибна копченина, консерви і ін.). Бутерброди - цілком самостійна і красива закуска, що не вимагає великих витрат праці і часу. Готують їх не раніше чим за 1-2 години до подачі на стіл.
Для салатів і вінегретів - у будь-який час роки можна підібрати свіжі, солоні, квашені, мариновані овочі, необхідні в нашому щоденному меню, адже повсякденне використання овочів - одна з неодмінних умов правильного харчування.
Для приготування холодних рибних закусок - можна використовувати рибу (відварну, пріпущенную, смажену, запечену, заливну, мариновану, фаршировану, солону, копчену, в'ялену, консервовану). Холодні рибні закуски приправляють соусами і прикрашають зеленню, кільцями ріпчастої цибулі, зеленим луком, красиво нарізаними скибочками буряка, картоплі, маслинами. До закусок з жирної риби добре подати скибочки лимона або антонівського яблука, гранат, мариновані фрукти. Заливну рибу подають з хріном або майонезом, з шматочками солоного або свіжого огірка, лимона.
З м'ясних закусок найбільшою популярністю користуються вироби з субпродуктів і потрухів - з мови, ніжок, печінки. Своєрідним гострим смаком відрізняється свиняча копченина. Якщо закускою служать варені або смажені м'ясні продукти, свійська птиця або риба, відварена крупним шматком, їх заздалегідь охолоджують і незадлго до подачі на стіл нарізують тонкими і широкими скибочками. М'ясо для холодних закусок не повинне бути дуже жирним, його краще всього подавати з овочевим салатом, використовуючи як соус хрін з оцтом або майонез.
Рибні закуски - прийнято подавати перед м'ясними. Різноманітні закуски готують з продуктів морить (крабів, креветок, мідій, морського гребінця, кальмара і ін.).
З яєць, зварених круто, можна приготувати апетитні, привабливі закуски з додаванням різних продуктів, а також з сиру, овочів і грибів.
Дописати коментар