Найчастіше овочі використовують для приготування салатів і вінегретів, а також для гарнірів до різних закусок. А тим часом вони служать прекрасним матеріалом для приготування абсолютно самостійної закуски - овочевої ікри, овочевого паштету, фаршированих овочів і так далі
Паштет з квасолі
Квасолю відварити, протерти, змішати з підсмаженим луком, додати сіль, рослинне масло, перець, оцет, все добре перемішати, викласти на тарілку і охолодити.
* На 1 ст. квасоля - 1 головка лука 2-3 ст.л. рослинного масла, 1 ч.л. оцту, перець і сіль на смак
Ікра грибна
Солоні гриби промити, дати стекти воді, дрібно порубати. Нарізувати ріпчасту цибулю, злегка підсмажити на рослинному маслі, охолодити і змішати з грибами, додавши трохи перцю.
Із зварених сухих грибів ікру готують таким же способом. Для гострішого смаку можна додати оцет, сіль і перець.
* На 250 гр. солоних (або 50 гр. сухих) грибів - 1 головка лука, 1-2 ст.л. рослинного масла, сіль і перець на смак
Ікра з буряка.
Буряк промити, зварити, очистити і пропустити через м'ясорубку. Додасть цукор, масло, лимонну цедру і вижати сік лимона. Все це перемішати і поставити в каструлі на вогонь (на 5-10 хвилин), постійно помішуючи. Готову ікру охолодити.
* На 1большую буряк - 4 ст.л. рослинного масла 1 ст.л. цукру, 1 лимон (або розведену лимонну кислоту)
Перець, фарширований овочами
Відібрати зрілі міцні стручки перцю, залити їх в каструлі кип'ятком, накрити кришкою і тримати так до тих пір, поки не остигнуть. Потім зрізати верхівок, вичистити зсередини, щільно наповнити фаршем.
Приготування фаршу: нашатковане коріння і лук обсмажити в соняшниковій олії до золотистого кольору, посолити, додати мелений перець, лавровий лист, зелень.
Скласти перець в каструлю фаршем вгору, залити пропущеними через м'ясорубку помідорами, всією кількістю масла, посолити, покласти лавровий лист і поставити варити, не закриваючи кришкою, на середній вогонь. Коли сік увариться і зверху буде червоне масло, зняти перець з вогню, додати в нього товчений часник і рубану зелень. Перець, що остигнув, перекласти в глибокий салатник, зверху засипати зеленню.
Цей перець можна зберігати в холодильнику 7 днів.
* На 8-10 стручків солодкого перцю - 500 гр. морква, 500 гр. ріпчастої цибулі, 250 гр. петрушки, 250 гр. селери, 250 гр. соняшникової олії, 1 кг помідорів, 4 лаврових листа, мелений перець, 5-6 зубчиків часнику, 4 ст.л. рубаній зелені
Перець солодкий квашений
Промитий солодкий перець очистити від насіння і серцевини. Частину перців подрібнити з морквою, луком, додати рубаний часник і кріп. Масу перемішати і начинити нею цілий перець. У емальований посуд або скляну банку покласти перець і наповнити заливкою вище рівня на 2 пальці.
Для заливки на 1 літр кип'яченої води додати по 1 ч.л. солі і готової гірчиці.
Залишити для квашення на 3-4 дні при кімнатній температурі, після чого перець готовий до вживання.
Зрілі не дуже крупні помідори обмити, зрізати з боку плодоніжки 1/4-1/5, злегка вижати для видалення соку і насіння, зробити в них поглиблення і посипати сіллю і перцем. Помідори наповнити салатом (м'ясним або рибним, рубаними яйцями, змішаними із зеленим луком і майонезом), укласти на блюдо, посипати кропом.
* На 4 помідори - 150 гр. відварного м'яса або рибного філе, 1 картоплина, 2 свіжих огірка, 1 яйце, 2-3 ст.л. майонезу
Огірки, фаршировані яйцями і луком
Відібрати рівні огірки, вимити і, якщо шкірка груба, очистити. Розрізати огірки уподовж навпіл, дерев'яною або срібною ложкою видалити серцевину, наповнити поглиблення, що утворилося, яєчним фаршем, приготованим з дрібно нарізаних крутих яєць, ріпчастої цибулі, солі, оцту, гірчиці і майонезу. Прикрасити зеленню.
Як фарш можна використовувати будь-який овочевий або м'ясний салат.
* На 4 огірки - 4 яйця, 4 головки дрібного лука, 4ч.л. оцту, 4 ч.л. майонезу, сіль і гірчиця на смак
Дописати коментар